Робота у Києві: які вакансії пропонують на ринку праці у столиці

Що кажуть про ситуацію з працевлаштуванням під час війни у службі зайнятості, шукачі та експерти

Дванадцять людей — на одне робоче місце, а загалом — 290 тисяч безробітних нині в Україні. Такі дані Державної служби зайнятості, але експерти кажуть, що реальні цифри значно вищі. Як передають "Коментарі", що робить держава, щоб покращити ситуацію на ринку праці, розповіли в ефірі телемарафона.

Розробник з Києва Вадим Марченко під час війни став безробітним. Фахівець з розробки програм лояльності та баз даних звільнився через російські зв’язки українського підприємства.

"Виявилося, що в тій компанії дуже серйозні зв’язки з Росією. Я висловив свою позицію і сказав, що не хочу працювати з російськими клієнтами, але позиція компанії була така, що вони не хотіли нічого змінювати. Через деякий час мене просто попросили піти", — пояснює Вадим Марченко звільнення з попередньої роботи.

Чоловік став на облік в центр зайнятості у Дарницькому районі Києва, отримував соціальні виплати, однак роботу за спеціальністю йому не знайшли. Зрештою Вадим самостійно знайшов роботу за фахом.

Без заробітку на початку війни у лютому залишилась і Христина. Ще у 2014 році жінка переїхала до Києва з Донецька та влаштувалась на роботу у столиці економістом, але після звільнення та обліку у центрі зайнятості нині роботу за спеціальністю їй запропонувати не можуть.

"Пропонують те, що є, два рази відмова і знімають з обліку, а пропонують тільки двірничкою. І все. Зрозуміло, що люди почнуть відмовлятися самі, тому що телефонуєш за направленням у двірники, їм двірники потрібні, але — не факт", — розповіла переселенка.

За даними Державної служби зайнятості, зараз в Україні 290 тисяч безробітних, що на 20 тисяч менше, ніж було у липні. Однак попит значно більший, ніж пропонують роботодавці — на одне робоче місце претендують дванадцять кандидатів. Це втричі більше, ніж було торік у серпні.

Серед шукачів роботи жінок більше, ніж чоловіків — 183 та 106 тисяч відповідно. В Державній службі зайнятості України заявили, що суттєвого зростання безробітних з початку війни не спостерігалося.

"Протягом січня-липня 2022 року послуги Державної служби зайнятості отримували 702 тисячі безробітних, що на 22% менше, ніж у відповідному періоді минулого року. З початку війни не відбулося суттєвого зростання кількості безробітних. Це обумовлено тим, що значна частина громадян не розірвала трудові відносини і мала надію повернутися до роботи після припинення бойових дій, частина громадян виїхала за кордон, багато чоловіків призвано на військову службу", — йдеться у відповіді на запит у листі Державної служби зайнятості України.

За оцінками регіональних центрів зайнятості, прогнозується, що у 2022 році кількість безробітних становитиме один мільйон осіб, що на 16% або на 189 тисяч менше, ніж у 2021 році. Водночас, у Державній службі зайнятості визнають, що варіантів для тих, хто шукає роботу поменшало. Безробітним нині частіше пропонують робітничі професії.

"На сьогодні досить велика частка бізнесу, особливо що стосується інтелектуальної сфери, частково призупинила свою діяльність. Є потреба в працівниках робітничих професій", — прокоментувала заступниця директора Департаменту реалізації політики зайнятості Державної служби зайнятості Олена Мельник.

На думку керівника порталу з пошуку роботи Work.ua Артура Міхно, реальна кількість безробітних в Україні значно більша. "В чотири рази активніше люди шукають роботу, відправляють резюме, ніж робили це до війни. До речі, можна сказати, що це тренд — робітничі спеціальності увійшли в п’ятірку і по кількості вакансій, і по кількості шукачів, які готові працювати", — заявив Міхно.

Експерт додав, що нині бачить тенденцію збільшення вакансій в усіх сферах. Для прикладу: до лютого відкритих вакансій на сайті з пошуку роботи щодня було 90 тисяч, на початку повномасштабної війни ця цифра впала до шести тисяч, а нині поступово стабілізувалася на 40 тисячах.

Для стимулювання роботодавців наймати людей в уряді України запровадили програму професійного навчання безробітних. З початку року на цей проект направили 101 мільйон гривень.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у воєнний час Київ залишається у лідерах за кількістю вакансій. У столиці у липні кількість вакансій була найбільша, ніж в інших великих містах. Подробиці про популярні професії та зарплати у столиці — в нашому матеріалі.

Читайте також, скільки можна заробити та які ціни на таксі у Києві.

Читайте также