У Києві обмежили продаж квартир у недобудованих багатоповерхівках

Обмеження ввели на законодавчому рівні

У Києві продаж всіх квартир у новобудовах тепер можлива лише після того, як будинок здадуть в експлуатацію. Відповідну постанову про обмеження ухвалив Кабінет міністрів України, передають "Коментарі".

Згідно документу, у Києві, а також Дніпрі, Харкові, Одесі та Львові запроваджено мінімальну гарантійну частку квартир, яку не можна продавати до здачі будинку в експлуатацію, на рівні 10%. В інших населених пунктах України ця гарантійна частка становить 5%

Результати дослідження порталу Dom.ria ринку новобудов свідчать, що з дня початку повномасштабної війни з російськими окупантами та до кінця 2022 року в Україні ввели в експлуатацію 245 новобудов та 465 секцій, з них у Києві – 29 новобудов та 81 секція. Загалом в Україні завершили будівництво 26,5% новобудов від загальної кількості.

Попри війну в Україні фахівці зафіксували рекордне зростання цін у новобудовах за останні кілька років. У грудні 2022 року ціна за квадратний метр на первинному ринку у гривні зросла на 47% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Найбільше подорожчали новобудови у Закарпатській області — на 90% та в Івано-Франківській — на 73%. У Києві через коливання курсу валют нерухомість в новобудовах зросла в ціні на 39%, а в Київській області — на 25%. У Києві утримується найдорожча середня вартість квадратного метра на первинному ринку нерухомості в Україні  – 48 тисяч гривень, в Київській області – 27,5 тисяч гривень.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Київській області приватизують майновий комплекс держпідприємства "Спеціалізований центр підготовки кадрів". Аукціон запланований на четвер, 12 січня. Об’єкт продажу площею понад три тисячі квадратних метрів розташований в Обухівському районі між Києвом та Білою Церквою. Стартова ціна приватизації становить 18 мільйонів гривень.

Нагадаємо, Київське обласне управління лісового та мисливського господарства звернулося за допомогою КЕКЦ через рейдерське захоплення земель лісового фонду. У Київському лісгоспі стверджують, що рейдери привласнили майже 88 гектарів земель та майбутній заказник "Печера Геонавт". Ці земельні ділянки знаходяться в Обухівському районі Київської області біля села Ходосівка. Без згоди Київського лісгоспу вся територія вже поділена на 67 земельних ділянок, які незаконно продаватимуться під котеджі. 

Читайте також, що у Києві на березі Дніпра знесуть незаконну забудову.

Читайте также