Як підприємці Київської області оцінюють роботу свого бізнесу під час війни

Жоден з респондентів не повідомив, що його підприємство припинило свою діяльність

Підприємці Київської області покращили оцінку економічного та фінансового стану своїх підприємств більш ніж на 30% порівняно з жовтнем 2022 року. Такий висновок зроблено у звіті за результатами сьомого опитування серед підприємців Київської області, яке щомісяця проводить Департамент економіки Київської ОВА у співпраці з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій. Про це повідомляє Київська ОВА, передають "Коментарі".

За результатами опитування, порівняно з довоєнним періодом, 50% підприємств столичного регіону працюють на майже повну, повну або більш ніж повну потужність (проти 47% по країні). Жоден з респондентів не повідомив, що його підприємство припинило свою діяльність.

Перешкоди, які ускладнюють роботу бізнесу:

- На першому місці - перебої з електро-, водо- та теплопостачанням (82% - Київська область, 78% - інші регіони).

- На другому місці - проблема ризику для роботи (59% - регіон, 68% - Україна).

- На третьому місці - проблема транспортування сировини/товарів через територію України (32% - в області, 46% - в Україні).

Також зменшився відсоток респондентів, які не змогли спрогнозувати найближчі півроку. Частка складає 31,8% замість 47,8% раніше. В цілому по Україні цей показник зменшився з 45,9% до 43,8%.

Частка підприємств, які збільшили обсяг виробництва, у листопаді становила 27,7%. У жовтні така частка становила 30,4%. Для порівняння, лише 8,3% опитаних підприємств країни збільшили обсяги виробництва, а 66,7% підприємств очікували збільшення виробництва.

Відсоток підприємців Київської області, які оцінюють державну політику підтримки бізнесу як нейтральну, становить 68% (в Україні - 46%). Відсоток представників бізнесу Київської області, які дали позитивну оцінку, становить 14%, а відсоток тих, хто дав негативну оцінку - 9%.

Підсумки року у сфері бізнесу: на Київщині повністю зруйновано 90 підприємств. Робота підприємств, особливо у воєнний час, є важливим джерелом створення робочих місць, що наповнює бюджети всіх рівнів. Після звільнення регіону від загарбників одним із ключових завдань було відновлення економічного потенціалу, особливо роботи бізнесу.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися