В “Укренерго” розповіли про продаж електроенергії за кордон

Як перевірити, чи продає Україна електроенергію за кордон

Днями в мережі ширилася інформація про експорт української електроенергії в Румунію. В “Укренерго” пояснили ситуацію, повідомляє портал "Коментарі".

У компанії зазначили, що експорт електроенергії не здійснюється в жодну країну та не планується. “Telegram-канали маніпулюють інформацією про технічні перетоки між енергосистемами України та ЄС, які є фізичним явищем”, - уточнили у компанії.

Зазначається, що після масованих ракетно-дронових атак ворога у березні-травні - в Україні пошкоджені всі великі теплові та гідроелектростанції. Їхні можливості виробляти електроенергію значно знизились. А потреби споживачів залишились на тому ж рівні, що й до атак. “Тому всі доступні потужності вітчизняних електростанцій зараз працюють винятково для покриття внутрішнього споживання - відповідно експорт електроенергії за межі України не здійснюється. Дані про відсутність продажу Україною електроенергії можна подивитись по кожній окремій країні, з якими наша держава межує”, - йдеться у повідомленні.

В компанії надали також посилання, за якими можна перевірити експорт та імпорт електроенергії:

На сторінці НЕК “Укренерго” також можна пересвідчитися, що комерційний експорт української  електроенергії до сусідніх держав зараз не здійснюється.  

Ситуацію, коли електроенергія з України таки надходить в мережі інших держав, пояснили наступним чином: “Українська енергосистема є частиною європейської енергомережі. Коли енергосистеми з'єднані між собою (так, як українська, молдовська, румунська, угорська, словацька і польська), між ними існують технічні перетоки. Це природне явище, обумовлене законами фізики. Як правило, ці перетоки незначні. Але завжди погодинний баланс близький до нуля: скільки йде за кордон – стільки одразу ж повертається в Україну”.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві та області по-новому планують обмежувати електропостачання. Що зміниться, читайте тут.

Джерело: https://t.me/Ukrenergo/2914


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Олег

9 червня 2024, 13:19

А куди йде електрика вночі? Вночі її теж відключають людям як і у день коли навантаження від споживання, але вночі люди сплять підприємства ,офіси не працюють , а електрика виробляється як і у день. Куди тоді вона йде?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися