Обмін валют у Києві: про спекуляції з курсом розповіли в НБУ

Регулятор пояснив ситуацію на валютному ринку

В Національному банку України (НБУ) розробили цілий пакет заходів для збалансування фінансового сектора між банківськими та небанківськими (пунктами обміну валют) установами. Про це в ефірі телемарафона розповів заступник голови Ради Національного банку України Василь Фурман, передають "Коментарі".

"Небанківський фінансовий ринок перейшов під контроль Національного банку трохи більше року тому. Зрозуміло, що ця система потребує реформування так само, як банки в 2014-2015 роках, коли відбувався процес оздоровлення. Так, була заборона. Була вимога, наприклад, відеоспостереження. Охорона необхідна", — зазначив Фурман.

До нефінансових установ потрібно вживати тих же заходів і вимог, що і до банків, щоб урівняти їхню конкурентоспроможність в купівлі-продажу валют. Заборону обмінникам показувати курс валют на вуличних табло в НБУ пояснюють спекуляціями з боку цих установ.

"Нацбанк вживав і вживає жорсткі заходи. Ситуація повністю під контролем. Ситуація стабілізована. Ми не до кінця розуміли ситуацію, чому коли ми збільшили фіксований курс з 29,5 до 36,6, чому готівковий курс став 42-43 і більше. При цьому об’єктивних економічних причин для цього не було взагалі. Потім ми побачили, що готівковий курс гривні почав поширюватися. На сьогодні він становить однозначно менше, ніж 40. Треба дивитись по регіону, тим чи іншим банках", — заявив заступник голови Ради Національного банку.

Наразі банки продають валюти майже в два рази менше за пункти обміну валют. Окрім того, пункти обміну валют використовують на споживачах агресивний маркетинг, спонукаючи на емоціях необмірковано скуповувати або продавати валюту, зазначають в НБУ.

Вигідно купити долари громадяни України можуть онлайн. "Можна купити безготівковий долар, розмістивши цей долар в банківській системі, і там курс 37 с копійками. Залежить від банку, треба дивитись, але цей курс набагато вигідніший", — запевнив експерт.

Заступник голови Ради Національного банку України підсумував, що, на його думку, нещодавні стрибки курсу долара в обмінниках були розраховані на психологічний вплив на покупців на спекулятивному факторі з боку пунктів обміну валют.

Нагадаємо, Національний банк України утаємничив курси валют. Пунктам обміну валют заборонили оприлюднювати курс на вуличних інформаційних табло. Дізнатися курс відтепер можна тільки в приміщеннях обмінників. Водночас такі обмеження на банківські установи не поширили. Така новація викликала невдоволення киян.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Міністерство інфраструктури України запропонувало, а уряд підтримав законопроект щодо часткового повернення ставок акцизного збору на пальне. Тепер документ має розглянути Верховна Рада. В Україні ж вже очікують різкого зростання цін не тільки на бензин. Що кажуть з цього приводу посадовці, експерти та як до цього ставляться водії — в нашому матеріалі.

Читайте також, на Київщині планують побудувати завод з переробки будівельного сміття

Читайте также