Ринок землі: скільки коштують ділянки у Київській області

Найдорожчі землі у західних областях України

Ринок землі в Україні працює з 2021 року. Сукупні обсяги ринку земель за цей час сягнули 246,8 тисячі транзакцій на загальну площу 552,9 тисячі га. Усього з моменту відкриття ринку земель станом на кінець травня 2024 року в обігу перебувало 1,34% від загальної площі усіх сільгоспземель в Україні. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на дослідження Київської школи економіки (KSE).

За даними школи, у травні 2024 року ціни купівлі-продажу сільгоспземель суттєво зросли порівняно із попередніми місяцями й наразі є найвищими за весь час існування ринку земель. “Середньозважена ціна гектара у травні становила 45,0 тисяч гривень що на 8,2% більше від вартості у квітні 2024 року, і на 5,6% більше від цін у березні поточного року”, - йдеться у дослідженні. 

Аналітики пояснили, що вказані ціни базуються на офіційних цінах, що реєструються у Реєстрі речових прав при укладенні угод купівлі-продажу. Ринкові ціни на землю можуть бути значно вищими, адже більша частина усіх угод укладаються за ціною, що не відрізняється від нормативно-грошової оцінки (мінімальної ціни, що встановлена законом для колишніх підмораторних земель) більше, ніж на 2%. 

Вартість земельних ділянок може коливатися залежно від регіону. Найдорожча земля — у західних областях України, де гектар може коштувати понад 60 тисяч гривень. У східних регіонах, де ситуація залишається нестабільною через бойові дії, вартість землі дещо нижча. 

У Київській області  середньозважена ціна становить 49,5 тисячі гривень за гектар.

picture

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Київській області викривають чимало махінацій із земельними ділянками. Детальніше про порушення законодавства України читайте за посиланням.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися