Мультимільйонер Баффет побудує в Бучі фабрику-кухню (ФОТО)

Що відомо про масштабний пілотний проект

В Бучі за участі першої леді України Олени Зеленської представили мультимільйонеру та меценату Говарду Баффету проект нового підприємства – фабрики-кухні. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію Офісу президента України.

Будівництво фабрики-кухні в Бучі відбуватиметься в контексті продовження ініціативи дружини президента з реформи шкільного харчування у межах відбудови України.

Реформ передбачає три варіанти організації харчування в школах:

         кухня повного циклу (у навчальних закладах, де є економічна доцільність і технічно-технологічна можливість; все готують на місці з нуля);

         опорні кухні (з однієї потужної кухні гарячу їжу транспортують до сусідніх шкіл);

         фабрика-кухня (великий обсяг постачання, окрема будівля, у якій готують, охолоджують їжу й транспортують до багатьох шкіл).

Фабрика-кухня розрахована на приготування до 10 тисяч порцій. Таким чином можна економити воду та електроенергію, а постачання їжі дітям зробити якісним та безпечним.

Меценатом проекту фабрики-кухні у Бучі став син відомого інвестора з США, американський бізнесмен і філантроп Говард Баффет. Вперше він приїхав до України в червні. Тоді Баффет пожертвував на потреби Збройних Сил України майже три мільйони доларів, а під час зустрічі з першою леді Оленою Зеленською вже тоді обговорили створення фабрики-кухні у звільнених від російських окупантів містах.

Основними споживачами продукції нової фабрики-кухні будуть школи Бучі та щонайменше двох найближчих громад – Бородянської та Немішаївської. В умовах війни потужності виробництва можуть перелаштувати або розширити для забезпечення харчуванням будь-яких груп населення. Після реалізації проекту в Бучі мережу фабрик-кухонь планують поширити на інші регіони. Кожне з підприємств зможе забезпечувати харчуванням 30-40 навчальних закладів. Зараз в Україні працюють 14 тисяч шкіл та 10 тисяч закладів дошкільної освіти.

"Ми розпочинаємо навчальний рік. Звісно, Росія не хоче, щоб наші діти навчалися й мали нормальне життя. Але вони обов’язково здобуватимуть знання. І в них буде найкраще здорове харчування, як ми й планували ще до російського нападу. Ось чому фабрика-кухня буде, і пан Баффет побудує її саме в Бучі, яка обов’язково відродиться", – наголосила Зеленська.

Запустити виробництво на фабриці-кухні в Бучі планують за рік — 1 вересня 2023 року.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися