Опалювальний сезон на Київщині: як триває підготовка

Що вже вдалося зробити на підприємствах в регіоні до зими

Готовність Київщини до опалювального сезону наразі становить 70%. Про підготовку до зими у відеозверненні розповів голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба, передають "Коментарі".

Опалювальний сезон на Київщині та в Україні в цілому цього року називають найважчим за останні 30 років. Російські окупанти ведуть війну проти України не лише на фронті, а й застосовують енергетичний шантаж, зазначив Кулеба.

За його словами, ретельна підготовка до опалювального сезону наразі триває. Робота з відновлення пошкоджених обстрілами об’єктів інфраструктури, якою керує оперативний штаб, виконується за графіком.

"Підготовлено 975 котельнь. Готовність Київщини до зимового періоду станом на сьогодні — 70%. Під час російської агресії на території Київської області зазнали ушкоджень 64 котельні. Переважно з ладу вийшли котли та насосне обладнання, вибуховою хвилею пошкоджені вікна та будівлі котельнь. На сьогодні 47 котельнь відновлено", — розповів голова Київської обласної військової адміністрації.

Ремонт пошкоджених об’єктів створив додаткове фінансове навантаження на бюджет регіону, а ресурсів не вистачає. Однак посадовці вживають заходів, щоб пришвидшити ліквідацію наслідків пошкоджень об’єктів теплопостачання. На ці цілі з обласного бюджету додатково виділили 40 мільйонів гривень.

Усі об’єкти теплопостачання на Київщині планують відновити до початку опалювального сезону, що розпочнеться всередині жовтня. Паралельно опрацьовують варіанти резервних джерел енергії на випадок аварійних відключень.

"Заготовлено 4587 тон вугілля та понад 104 тисячі тон деревного палива. Розуміючи умови, в яких ми змушені жити вже шостий місяць, ймовірність нанесення ракетних ударів, зокрема по енергетичній структурі, ми підготувались до надзвичайних ситуацій. На комунальних підприємствах тепловодопостачання та водовідведення області вже запаслись необхідними матеріалами для ліквідації можливих наслідків", — заявив Кулеба.

Голова Київської обласної військової адміністрації закликав представників місцевої влади скоротити споживання природного газу та переходити на альтернативні види палива.

"Сьогодні вже 48 котельнь, що опалюють заклади освіти, переведено на альтернативні види палива — це дрова, палетки, електроопалення. Вже завершено таку роботу на котельнях Тетіївської та Дівичківської громад. На 27 об’єктах роботи вже тривають, а у 19 котельнях проводиться підготовка та погодження проектної документації", — повідомив голова Київської ОВА.

На 52 котельнях теплоенергичних підприємствах Київської області вже вирішили скоротити або повністю замінити традиційні види палива. Цього року розпочнуть роботу дві котельні у місті Славутич на альтернативних видах палива, що дасть можливість значно скоротити споживання газу в опалювальний період.

"Вивчено потреби кожної громади в деревині. Лісові господарства Київщини вже розробили і узгодили з громадами графіки і терміни поставки дров. Підготовка до зими триває на належному рівні", — підсумував Кулеба.

Нагадаємо, за попередніми прогнозами директора Укргідрометцентру Миколи Кульбіди, зима у Києві і в Україні в цілому буде теплою з температурою вищою за норму. Похолодання будуть короткочасними і можуть бути надзвичайно жорсткими. В цілому в зимовий період середня температура повітря буде близько п’яти градусів морозу.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися