Енергетики зробили прогноз щодо можливого блекауту у Києві та регіоні

Що розповіли фахівці про наслідки обстрілів для енергосистеми

Попри постійні повітряні атаки російських окупантів та значні пошкодження енергосистеми, блекаут у Києві та регіонах України можливий лише в теорії. Про це в ефірі телемарафону заявили міністр енергетики України Герман Галущенко та голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, передають "Коментарі"

"Пошкодження значні. На повне відновлення енергосистеми потрібні місяці, якщо не роки. Але це не означає, що ми не можемо вжити якихось аварійних заходів для того, щоб відновити енергопостачання нашим споживачам за резервними схемами живлення", — зазначив Кудрицький.

За його словами, попри значні пошкодження об’єктів енергетичної інфраструктури ворожими обстрілами, енергетики знаходять рішення, як подати електроенергію споживачам, однак резервні схеми мають свої ліміти та менш надійні. З кожною повітряною атакою російських окупантів відновлювати енергосистему України становиться важче та потрібна велика кількість нового обладнання для ремонтних робіт.

"Критичні вузли підстанцій та електростанцій будуть захищені від цих прильотів. Захист ніколи не може бути 100-відсотковим, але він може бути таким, що Росія просто не захоче атакувати ці об’єкти. Мається на увазі, що ефект і ступінь пошкодження, що будуть завдані, будуть настільки малі, що просто не буде в цьому ніякого сенсу", — заявив керівник "Укренерго".

В держпідприємстві після обстрілів Києва та Київської області дронами-камікадзе попередили про можливі відключення світла в темний час доби. Така потреба може виникнути сьогодні, 2 січня, ввечері, під час годин максимального споживання електроенергії. Проте це не стосується Києва, де зранку ввели аварійні відключення через пошкодження енергооб'єктів внаслідок нічної атаки російських окупантів.

Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький прокоментував вірогідність настання повного блекауту в Україні так: "Теоретично може загрожувати. На практиці я не бачу такої безпосередньої небезпеки зараз. Я вважаю, що найгірше з цими ракетними атаками ми вже пройшли. Я дуже на це сподіваюся".

Посадовець додав, що динаміка ворожих обстрілів демонструє все мешу спроможність російських окупантів спричиняти якісь збурення в українській енергосистемі.

"Енергетики навчились готуватись до цих атак. Не буду вдаватись в деталі, але навчились заздалегідь. Російські війська мало що можуть продемонструвати на полі бою з українською енергосистемою. Мені здається, що цей потенціал і надалі буде вичерпуватись. Я впевнений, що росіяни, які програють на звичайному фронті, і на енергетичному теж програють", — підсумував Кудрицький.

Міністр енергетики України Герман Галущенко нагадав, що українська енергосистема протягом майже трьох місяців працює під постійними ракетними обстрілами та атаками дронами-камікадзе.

"Вже є набір технічних рішень, щоб забезпечити стабільність роботи енергосистеми. Це стосується і генерації, і передачі електроенергії. Впевнений, що система втримається і надалі при подальших можливих ударах", — вважає Галущенко.

Міністр енергетики України також запевнив, що теоретично блекаут можливий, але енергосистема постійно доводить свою стійкість після потужних ворожих обстрілів.

Нагадаємо, Київ вночі 2 січня атакували чотири десятки дронів-шахідів. Найбільше ворожих ударних безпілотників знищили саме над столицею, інші — на підльоті до Києва в сусідніх регіонах та в Київській області. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що цієї ночі російські окупанти в черговий раз атакували і Київську область дронами-камікадзе. Подробиці про обстріли регіону вночі другого січня розповіли в Офісі генерального прокурора України. У відомстві оприлюднили фото пошкоджених житлових будинків. Нові подробиці щодо наслідків влучання збитих ворожих безпілотників у приватне житло розповіли й у Київській обласній військовій адміністрації.

Читайте також, що в метро Києва після обстрілів стався збій та утворились великі черги.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися