Стало відомо, коли зникне загроза блекауту для Києва

Над чим працюють енергетики та профільні фахівці

Українські енергетики, профільні фахівці разом з міжнародними партнерами працюють над забезпеченням Києва та інших міст резервними джерелами енергопостачання для уникнення загрози тотальних відключень світла. Про це в ефірі національного телемарафону розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, передають "Коментарі".

За його словами, у енергетиків є план для забезпечення Києва та Київської області електрикою під час повномасштабної війни. Він складається з двох частин: що можна зробити швидко, а що можна зробити в довгостроковій перспективі.

"Деталі розповідати не буду, але якщо все вдасться зробити так, як зараз заплановано, то з середини лютого Києву буде все одно будь-який блекаут. Київ буде стояти. Треба реалізувати певні речі", — сказав Харченко.

Директор Центру досліджень енергетики зазначив, що реалізація проєкту резервного енергопостачання в Києві займе час та на це потрібно багато грошей.

"Це займе час. Це великі гроші. Донори нам допомагають — ми реалізовуємо. Я сподіваюсь, що все вийде, як планується", — заявив експерт.

Після реалізації проєкта в Києві планують розширити забезпечення резервним живленням інших великих міст.

"Далі будемо розширювати цю парасольку на інші великі міста. Робити так, щоб загроза навіть можливого блекауту не була страшною. Це означає, що в містах буде резервна генерація для водоканалів, для теплових станцій, щоб навіть якщо щось сталося, навіть якщо система не працює чомусь і регіон відключений, все одно всі отримають живлення, тепло і воду", — прокоментував Харченко.

До початку повномасштабного вторгнення окупантів російські енергетики працювали з Україною в єдиній енергетичній системі, тому добре обізнані у вразливих місцях. Саме тому на Київ та Київську область спрямовано більшість ворожих ракетних атак та обстрілів "шахідами" — їх коригують російські енергетики. Столиця та регіон є найбільш складнішими щодо забезпечення електрикою після обстрілів через непрацюючу Чорнобильську АЕС.

Нагадаємо, зараз у Києві діють стабілізаційні відключення світла. Дізнатись, коли за вашою адресою не буде світла, можна на офіційному сайті "ДТЕК Київські електромережі" за посиланням.

В Київській області набув чинності оновлений графік стабілізаційних відключень, який враховує складну ситуацію в енергосистемі після масованих обстрілів. Ознайомитись з новим графіком відключень можна на офіційному сайті "ДТЕК Київські регіональні електромережі" за посиланням.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Деснянському районі Києва облаштували величезне містечко незламності. Локація площею у 68 тисяч квадратних метрів облаштована на території "Даринку". Тут можна зігрітися та зарядити гаджети. Вже готово понад тисяча місць відпочинку, облаштовано Starlink-хаб, окремі зони для навчання та викладання. Окрім того, є простір для дітей, де малеча може розважитися та відволіктися. Передбачено зону для вигулу домашніх тварин. На території містечка є кав’ярні та фуд-корт, кімната матері та дитини, також є медпункт та аптеки. Під час відключення світла безперервну роботу забезпечують потужні генератори.

Читайте також, на яких станціях в столичному метро з'явилися сидіння, щоб перечекати повітряну тривогу.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися