Киянам розповіли про нарахування платежів за тепло

Мешканцям столиці роз'яснили порядок нарахування платежів за спожите тепло

Будинки з лічильниками тепла у Києві сплачують за фактично спожите тепло. У будинках без лічильників вартість тепла виставляється на основі даних про періоди відсутності електроенергії та постачання тепла споживачам. Про це повідомляє комунальне підприємство "Київтеплоенерго".

Кількість тепла, спожитого в Києві в січні, в основному була зумовлена температурою. Середньодобова температура становила -0,3°С (у грудні -0,7°С). Натомість відключення світла суттєво не вплинули на споживання тепла в Києві в січні. Пояснюється це тим, що за чотири години без електрики батареї і вода в будинковому контурі охолоджуються, знижуючи температуру теплоносія майже вдвічі. Після відновлення електропостачання будинок швидко починає "добирати" тепло, нагріваючи внутрішньобудинкову систему до початкових параметрів. Такий стрибок відбувається кожного разу, коли вимикають світло. Тому економія порівняно зі стабільним споживанням залишається відсутньою або мінімальною.

Майже 90% київських багатоповерхівок мають лічильники, які фіксують фактичну кількість спожитого тепла. Тому клієнти платять за гігакалорії, які споживає будинок. В інших будинках, де технічно неможливо встановити прилади обліку, витрати на опалення розраховуються виходячи з теплового навантаження з урахуванням фактичної кількості годин постачання тепла та середньомісячної температури зовнішнього повітря. 

У разі аварійних відключень електроенергії через пошкодження інфраструктури, при нарахуванні плати за тепло в будинку без лічильника враховують власні дані про перебої в роботі джерел тепла, інформацію від управителів будинку та ДТЕК "Київські електромережі".

У будинках з автономною системою опалення (обладнаних теплообмінником і де теплоносій, що подається централізовано, не змішується з теплоносієм у системі опалення будинку), вартість спожитого тепла розраховується за даними оператора системи розподілу електроенергії. У столиці близько 50 таких будинків.

Нагадуємо, що у Київводоканалі розповіли мешканцям столиці, як отримувати квитанції за воду на електронну пошту.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися