Озера, пляжі та корупція: у столичних комунальників виявили порушень на мільярд

Що відомо про аудит КП «Плесо»

Аудитори Київської міської державної адміністрації (КМДА) зафіксували кричущі фінансові порушення у діяльності комунального підприємства “Плесо”. Про це йдеться в оприлюдненому Департаментом внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА звіті про позаплановий аудит, передають "Коментарі".

Аудиторський департамент мерії Києва перевіряв КП "Плесо", чи виконувало це підприємство покладені на нього функції та наскільки ефективно здійснювало управління об’єктами комунальної власності територіальної громади столиці.

Обов'язки генерального директора КП “Плесо” з 26 квітня 2021 року виконує В'ячеслав Савицький. Це комунальне підприємство підпорядковане Управлінню екології та природних ресурсів Київської міської державної адміністрації, яким з 2021 року керує Олександр Возний. Сферою екології столиці вже близько восьми років опікується заступник мера Києва Петро Пантелеєв.

Аудитори перевірили діяльність КП “Плесо” у період 2019-2020 років та першого кварталу 2021 року.

Під час перевірок КП "Плесо" встановлені факти фінансових порушень, що призвели до:

·       втрат на 64,5 мільйонів гривень;

·       неефективного використання комунального майна та бюджетних коштів на 32,8 мільйони гривень;

·       здійснення ризикових операцій на 45,7 мільйони гривень;

·       інших порушень, що не призвели до втрати бюджетних коштів понад 840 мільйони гривень.

Загальна сума допущених порушень КП "Плесо" становить близько 983,4 мільйонів гривень.

Аудитори з'ясували, що у 2019-2020 роках при розчистці та благоустрою ставка у селищі Мриги у Голосіївському районі Києва столичний бюджет зазнав втрат на понад 28 мільйонів гривень. Зокрема, підрядник ТОВ “Сіті-О” завищив вартість обсягів робіт на суму 22,8 мільйони гривень. Цими роботами близько двох років тому зацікавилися правоохоронці. Слідчі встановили, що розчищення та благоустрій прибережної зони ставка не проводилися. Замість цього посадовці КП “Плесо” та ТОВ “Сіті-О” створили схему з видобутку піску в районі цієї водойми.

Ревізори також встановили, що при здійсненні реконструкції очисних споруд “Харківські” по вулиці Ревуцького в Дарницькому районі, замовником якої виступало КП “Плесо”, підрядна організація ТОВ “Княжна Либідь” завищила обсяги і вартість виконаних робіт за грудень 2019 року-грудень 2020 року на 22,42 мільйони гривень. Крім того, КП “Плесо” не використало устаткування, яке підприємство закуповувало саме для проведення цієї реконструкції ще в 2017-2018 роках. Це свідчить про неефективне використання бюджетних коштів на 20,7 мільйонів гривень.

Посадовці КП “Плесо” при здійсненні закупівель спортивних тренажерів, дитячих майданчиків, складських приміщень та модульних споруд допустили факти неефективного використання бюджетних коштів на 7,59 мільйонів гривень та можливе завищення вартості робіт на цю суму. Усе це обладнання та об'єкти встановлювалися підрядниками даного КП у зонах відпочинку “Чорторий”, “Галерна” і Троєщина”.

Аудитори також встановили інші порушення в КП "Плесо":

·       на території пляжу “Молодіжний" комплекси відпочинку Lagoon beach club і Bora Bora Beach сплачували за електропостачання 0,45 гривень замість 2,5 гривні за 1 кВт/год.

·       ТОВ “В.О.Л.Н.А” не сплатило близько 220 тисяч гривень за продаж підакцизних товарів у орендованому об'єкті в зоні відпочинку “Осокорки”.

·       ФОП Бельський А. М. без дозволів спорудив двоповерхову будівлю площею понад 200 квадратних метрів на місці громадської вбиральні площею 89,2 квадратних метри на вулиці Юрія Шумського, 3Б, що поблизу озера Тельбін в Дніпровському районі Києва.

Порушення на 840,4 мільйони гривень стосуються завищення вартості основних засобів. За інформацією аудиторів, стільки коштують 119 одиниць водних об’єктів, які знаходяться на балансі КП “Плесо” та на які належним чином не були оформлені землевідводи. Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА надав КП “Плесо” 53 рекомендації про усунення виявлених порушень, з яких лише дві були враховані частково.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися