Екологи заявили про спробу знищення забудовниками унікального острова у Києві

Що відомо про ситуацію зі створенням заповідника

Унікальний природний об'єкт Києва, а саме — Галерний острів планують знищити забудовники. Таку заяву зробили у Київському еколого-культурному центрі (КЕКЦ), передають "Коментарі".

За даними екологів, Галерний острів, де влітку відпочиває маса киян, планують знищити забудовники. Забудовник — ТОВ "Галерна затока" у січні 2023 року звернувся до Київської міської ради з проханням не ухвалювати рішення про створення на острові пам'ятника природи "Ліс орхідей", оскільки він планує тут збудувати розважальний комплекс та будинки.

На засіданні Екологічної комісії Київської міської ради 8 березня 2023 року, коли планували обговорити проект рішення щодо створення пам'ятника природи "Ліс орхідей", член комісії, депутат Київради Юлія Лимар заблокувала питання.

"На її пропозицію комісія перенесла розгляд питання про створення пам'ятника природи "Ліс орхідей". Замість цього було прийнято протокольне доручення Управлінню екології та природних ресурсів КМДА розробити Порядок (чи Правила?) механізму створення об’єктів ПЗФ (Природно-заповідного фонду, — Ред.), — заявили у Київському еколого-культурному центрі.

Екологи зазначили, що до розроблення цього Порядку комісія не буде розглядати нові проекти рішень Київської міської ради про заповідні об’єкти. Експерти припускають, що можливою метою цього було створення штучних і явно незаконних та надуманих перешкод у впровадженні ініціатив екологічної спільноти щодо створення нових заповідників.

"Поки створення пам’ятки природи "Ліс орхідей" блокується Лимар, одночасно просувається проект забудовників із забудови Галерного острова. Ми підозрюємо, що депутат Лимар спеціально була направлена забудовниками до Екологічної комісії, щоб блокувати проходження проектів рішень щодо створення нових заповідних зон. Ми припускаємо, що вона відслідковувала спроби створення нових заповідних об'єктів і разом із забудовниками їх блокувала", — йдеться в заяві КЕКЦ.

В організації також наголосили, що ще один подібний приклад, коли Лимар заважала створювати інший заповідний об'єкт, це "Озеро Вирлиця". Київський еколого-культурний центр вже почав кампанію з відкликання Юлії Лимар зі членів Постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики. Відповідний лист екологи направили меру столиці Віталію Кличку.


Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Київській області екологи провели експедиції за підсніжниками разом з працівниками Богуславського лісгоспу. Величезну популяцію підсніжників знайшли в лісі біля села Ісайки, що неподалік Богуславу у Білоцерківському районі регіону. Екологи нагадали, що підсніжники занесені до Червоної книги України.

Нагадаємо, у Київській області почали створювати ландшафтний заказник "Ріка-герой Ірпінь". Його створять на території Білогородської громади, а Білогородська сільська рада вже погодила проект. Під охорону візьмуть фрагмент річки Ірпінь загальною довжиною 19,7 кілометри та площею у 198 гектарів. В захисних зонах заказника не можна буде забудовувати та приватизувати землю. Під час перевірки екологи з’ясували, що на території Білогородської громади є щонайменше 20 незаконно розпайованих участків в прибережній смузі річки Ірпінь. Водночас, представники Київського еколого-культурного центру, які опікуються створенням заказника, проводили перемовини й з Ірпінським міським головою Олександром Маркушиним. Однак Маркушин не погодився на створення на території Ірпінської громади заказника "Річка-герой Ірпінь". Екологи пов’язують це з незаконною забудовою в заплаві річки Ірпінь.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися