У центрі Києва зносять історичний будинок заради забудови (ФОТО)

Як відреагувала на це столична влада

У центрі Києва незаконно зносять будинки зі статусом пам’яток архітектури заради забудови. Про це заявили у Департаменті охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації, передають "Коментарі".

За даними відомства, мова йде про Будинок Марії Станіславської, також відомий як "Будинок з комахами", збудований на вулиці Володимирській, 93 у 1893 році.

"На об’єкті за адресою вул. Володимирська, 93 працівником Департаменту зафіксовано проведення будівельних робіт, наявність будівельних матеріалів, обладнання та техніки. Попри те, що науково-проєктна та проектна документація по об’єкту за вказаною адресою Департаментом не погоджувалась, дозвіл на виконання робіт не надавався", — заявили у Департаменті охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації.

За словами юриста громадської організації "Карта реновації" Дмитра Перова, у 2021 році Департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс "Будинок з комахами" до Переліку пам’яток Києва за Голосіївський районом. У 2022 році Окружний адміністративний суд Києва позбавив будинок цього статусу, але рішення у цій справі так і не вступило в силу.

"Офіс генерального прокурора на початку 2023 року подав апеляційну скаргу, а Шостий апеляційний адміністративний суд продовжив розгляд справи. Втім, забудовник не чекаючи судового вердикту вирішив просто знести будинок. Нема будинку — не провини", — зазначив Перов.

Департамент охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації направив:

·       припис уповноваженому органу з утримання будинку - ОСББ "Володимирська, 93" щодо припинення будь-яких робіт, укладання охоронного договору та надання до Департаменту науково-проєктної документації на проведення реставраційно-реабілітаційних робіт;

·       лист до Департаменту міського благоустрою про здійснення контрольних заходів на предмет виявлення фактів порушення вимог законодавства та вжиття відповідних заходів реагування;

·       заяву до Голосіївського управління поліції Головного управління Національної поліції у Києві щодо порушення досудового розслідування.

Цього тижня на будівельний майданчик, де розбирають пам’ятку архітектури Будинок Марії Станіславської, намагалися потрапити працівники поліції, однак правоохоронців не пустили.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві перемогли в суді в боротьбі проти рейдерського захоплення майна столичного університету. Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявив, що мова йде про університет ім. Карпенка Карого та земельну ділянку, на якій розташовані навчальні корпуси Інституту екранних мистецтв. Ці об’єкти розташовані у столиці на вулиці Євгена Коновальця, 18. Північний апеляційний господарський суд Києва визнав недійсним договір про інвестування реконструкцій Української студії хронікально-документальних фільмів з надбудовою головного корпусу для офісних приміщень та будівництва жилого комплексу.

Нагадаємо, що у Київській області почали створювати ландшафтний заказник "Ріка-герой Ірпінь". Його створять на території Білогородської громади. Під охорону візьмуть фрагмент річки Ірпінь довжиною 19,7 кілометри та площею у 198 гектарів. В захисних зонах заказника не можна буде забудовувати та приватизувати землю. 

Читайте також, що "Київводоканал" розпочав незаконну забудову в заказнику "Деснянські луки".



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


ККК

16 квітня 2023, 16:13

Партия 5.10, Это история, а кто не помнит историю не имеет будущего. Родители у тебя тоже старые со своими тараканами, от них ты уже избавился?)))

Партия 5.10

16 квітня 2023, 14:01

Кому война, а кому мать родна, впрочем кому нужна эта старая рухлядь с тараканами внутри ?

Сашко

16 квітня 2023, 13:42

Що ж то за працівники поліції - намагалися потрапити , а їх не пустили. Тоді вони заплакали і спать лягли ...

ККК

16 квітня 2023, 13:35

Когда уже казнят этого вороватого пидораста кличко?! Этот жидовский выблядок не стесняется обворовывать страну даже во время войны! Эту гниду надо повесить на воротах мэрии!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися