У Київраді сперечались щодо структури власності "Київводоканалу"

Чим обурені столичні депутати

Приватне акціонерне товариство "Київводоканал" лише на 20% належить столичній громаді, а інша частка — приватна власність. Про це під час засідання Київської міської ради заявив голова бюджетної комісії Андрій Вітренко та депутатка Зоя Ярош, передають "Коментарі".

Суперечки у Київраді виникли під час обговорення відтермінування сплати боргу "Київводоканалу" за користування комунальним майном у 2021-2023 роках по закінченню 180 календарних днів після припинення дії воєнного стану.

"Київводоканал" не належить до комунальної власності. Місто Київ має частку там лише 20 відсотків. При цьому ми повністю звільняємо їх від сплати за комунальне майно. Я звертаю увагу, яким чином у нас визначалась плата за оренду комунального майна. Вони були зобов’язані платити 10 відсотків від чистого прибутку, але не менше 200 тисяч гривень", — заявила депутатка Київради Зоя Ярош.

Заяву Ярош щодо частки акціонерів підприємства спростував представник ПрАТ "Київводоканал". Заступник генерального директора "Київводоканалу" Сергій Авраменко повідомив, що головним акціонером є саме Київська міська рада.

"ПрАТ "Київводоканал" напряму або опосередковано належить київській міській громаді на 92 відсотки. Довідку по структурі власності можемо надати у встановленому законом порядку, дати відповідний витяг і реєстр акціонерів… Інші сім відсотків акціонерів — це працівники "Київводоканалу", які звільнились і які працюють. Таких акціонерів дві тисячі осіб", — сказав Авраменко.

Заява заступника директора "Київводоканалу" в сесійній залі викликала здивування у багатьох депутатів Київради. Голова постійної комісії Київської міської ради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Андрій Вітренко звинуватив представника столичного водоканалу у брехні.

"Структура власності "Київводоканалу" складається з трьох підприємств. Перше підприємство — це "Київенергохолдинг". Подивіться, хто його бенефіціари. Це Британські Віргінські острови, Беліз і Велика Британія. Три власника у цього підприємства. Сім відсотків — це працівники і 24 відсотки — це відділ комунального майна", — заявив Вітренко.

Голова бюджетної комісії закликав представника "Київводоканалу" не вводити в оману депутатів Київради та киян щодо структури власності підприємства. З ним не погодився заступник генерального директора "Київводоканалу" Сергій Авраменко.

"Напряму або опосередковано належить київській міській громаді структура власності. Напряму — 25,46% у Департаменті комунальної власності. Друга структура — "Київенергохолдинг", 67%, контрольний пакет у 60% належить "Київенергохолдингу", керівний склад якого київська міська громада. Кінцевих бенефіціарів нмає", — наполягав Авраменко.

Щоб остаточно розібратись у структурі власності ПрАТ "Київводоканал" заступник мера Києва Володимир Бондаренко дав протокольне доручення надати детальну інформацію з цього питання депутатам Київської міської ради.

Читайте також, чому "Київводоканал" звинуватили у неадекватних витратах грошей під час війни.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися