Екологічний стан однієї з річок на Київщині покращать

Що планують робити з водоймою у владі

Річка Рось має знову стати частиною живої природи, а не залишитися лише позначкою на карті. Таку заяву зробив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, передають "Коментарі".

Посадовець провів засідання Міжвідомчої робочої групи з розроблення плану оздоровлення та відновлення річки Рось. Зараз екологічний стан водойми жахає. В річці Рось виявили надмірне зарегулювання стоку, забруднення стічними водами, розораність берегів та інші проблеми. Жахливий екологічний стан річки Рось роками спостерігають мешканці Вінницької, Київської, Черкаської та Житомирської областей.

"Мусимо зробити правильні спільні кроки, щоб розуміти, куди ми рухаємося далі, і скільки нам потрібно для того, щоб навести лад у басейні річки Рось. Маємо відповідні доручення від президента Володимира Зеленського та прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. А головне, маємо запит від громадян, яким не байдуже наше довкілля", — заявив Стрілець.

Міністр захисту довкілля Руслан Стрілець дав чіткі доручення, щоб у найкоротші терміни спільно з народними депутатами та громадськістю сформувати план першочергових конкретних кроків для покращення стану річки Рось. Серед доручень посадовця наступні пункти:

·       Регіональний офіс водних ресурсів річки Рось має підготувати повний перелік незаконних штучних водних об’єктів для їх ліквідації. А також моделювання, як споруди, що є законними та залишаються, впливатимуть на гідрологічний режим і екологічну ситуацію загалом.

·       Державна екологічна інспекція України має проаналізувати всі "копанки" в межах басейну річки Рось на наявність законних підстав їх існування.

·       Державна служба геології та надр України разом із Державним агентством водних ресурсів України підготують зріз по усіх свердловинах;

·       Держекоінспекція має надати пропозиції щодо доцільності перевірок всіх підприємців та підприємств, діяльність яких впливає на стан річки.

Окрім того, профільний міністр звернув увагу обласних військових адміністрацій, на необхідності активного включення в роботу. Зокрема, щодо формування планів реконструкції очисних споруд відповідних комунальних підприємств та інших суб'єктів, які так чи інакше забруднюють річку Рось або понаднормово використовують воду.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Національний природний парк "Голосіївський" готується до значного розширення території. До його складу мають увійти кілька ділянок загальною площею понад тисячу гектарів. Серед них — Лиса гора, заказник "Острови Козачий та Ольжин" та інші.

Нагадаємо, що у Білоцерківському районі Київської області підприємець роками незаконно користується величезним водосховищем. Бізнесмен використовує водний об’єкт загальною площею 339 гектарів для риболовлі без договору оренди. Користувач також незаконно заборонив місцевим мешканцям користуватися цією водоймою.

Дивіться також відео, як у Києві розчистили від фекалій та заростей одну з річок.

Читайте также