У Києві викрили корупційні схеми у філіях "Укрзалізниці" (ФОТО)

В СБУ розповіли про схеми закупівель неякісних матеріалів для ремонту пасажирських вагонів та хабарі посадовців "Укрзалізниці"

Оборудку із закупівлею матеріалів для ремонту потягів, яку у 2016 році організували представники державного підприємства та декількох афілійованих комерційних структур, викрили правоохоронці у Києві. Інформацію Служби безпеки України про збитки через цю схему прокоментували в "Укрзалізниці", передають "Коментарі".

За даними СБУ, на неякісні товари без належних сертифікатів для "Укрзалізниці" витратили понад 200 млн грн. Матеріали для ремонту інтер’єру вагонів, придбані за державні гроші, не відповідають вимогам безпеки пасажирських перевезень, зокрема пожежній безпеці, повідомили у відомстві.

Напередодні правоохоронці провели обшуки за місцями роботи й проживання учасників схеми та виявили відповідні технічні та фінансові документи. В "Укрзалізниці" відреагували на повідомлення СБУ та пояснили, що за ремонт пасажирських вагонів відповідає філія перевізника "Пасажирська компанія". У держпідприємстві уточнили, що постачання товарів, про які повідомили правоохоронці, тривали з 2016 по 2019 роки.

В "УЗ" також заявили, що у 2020 році низка посадовців філії "Пасажирська компанія" була звільнена, та пообіцяли сприяти розслідуванню. Перевізник також поінформував, що отримує від СБУ інформацію щодо деталей поставок неякісних товарів, щоб якнайшвидше перевірити парк пасажирських вагонів. В "УЗ" обіцяють провести експертизи на предмет можливості безпечної експлуатації відремонтованих вагонів або замінити неякісні матеріали.

picture

В СБУ додали, що наразі вирішується питання щодо повідомлення організаторам оборудки про підозри та обрання їм мір запобіжних заходів.

Про ще один корупційну схему в одній із філій "Укрзалізниці" стало відомо 23 червня. За даними СБУ, її організував керівник виробничого підрозділу філії "УЗ" — "Центр управління промисловістю". Це підприємство займається видобутком та продажем щебеню, проте продавали його лише "потрібним" клієнтам. Щомісячні "прибутки" ділків правоохоронці оцінюють у мільйон гривень. Така схема діяла майже пів року.

"Посадовець вимагав хабарі від бізнесменів з будівельної галузі. За неправомірну вигоду він "гарантував", що щебінь продаватимуть саме їм. Усе це в обхід прозорих процедур. При чому торгівля йшла оптовими партіями. Для передачі грошей організатор оборудки залучив посередника", — повідомили в СБУ.

Посередника затримали у Києві під час передачі чергової частини хабаря у розмірі 87,5 тис. грн. Затриманому повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 368-3 Кримінального кодексу України. В "Укрзалізниці" на цю інформацію поки що не відреагували.

picture

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що співробітники СБУ та поліції обшукували "Експоцентр" й квартиру його генерального директора. Керівник підприємства припускав, що обшуки можуть бути пов'язані з конфліктами щодо цілісності території ВДНГ, а на його місце хочуть поставити "безпринципного й відкритого до пропозицій" чиновника.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися