Кредити онлайн та колектори: у Києві розкрили масштабну схему вимагання грошей (ФОТО)

Десятки тисяч людей постраждали через незаконне оформлення онлайн-кредитів

У Києві заблокували масштабний механізм вимагання грошей, який організували власники двох столичних кредитно-фінансових установ. Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України (СБУ), передають "Коментарі".

За даними СБУ, через незаконне оформлення онлайн-кредитів і від колекторів постраждали понад 60 тисяч людей.

"Використовуючи бази даних своїх клієнтів, ділки оформлювали на громадян вигадані онлайн-кредити, потім створювали штучну заборгованість і вимагали її повернення. Розмір "річних" становив понад 1500%. У разі несплати грошей зловмисники погрожували потерпілим насильством і фізичною розправою", — повідомили в СБУ.

Організатори залучили до схеми понад 50 "телефонних колекторів". Найманці телефонували "боржникам". На людей тиснули психологічно і погрожували. Крім того, учасники оборудки направляли до банків та контролюючих установ хибну звітність про заборгованість за "кредитами" та пеню.

Під час обшуків в офісах ділків правоохоронці виявили обладнання, яке дозволяло приховувати телефоні номери під час дзвінків. Також було знайдено майже 50 одиниць комп’ютерної техніки, з якої учасники схеми вели бази "клієнтів-боржників", і документи з доказами незаконної діяльності, зазначили в СБУ.

За цими фактами відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 189 (вимагання) та ч. 1 ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками тощо) Кримінального кодексу України.

Слідчі дії тривають. Вирішується питання щодо повідомлення учасникам схеми про підозри та обрання мір запобіжних заходів.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися