Масштабні схеми виїзду чоловіків за кордон викрили у Києві та регіонах (ФОТО)

Подробиці розповіли у Службі безпеки України та прикордонники

У Києві та в регіонах з початку повномасштабної війни та введення воєнного стану блокували низку масштабних схем незаконного переправлення військовозобов’язаних через державний кордон. Про це розповіли у Службі безпеки України та прикордонники, передають "Коментарі".

Працівники Служби безпеки України встановили, що деякі маршрути переправи чоловіків за кордон пролягали у напрямку Росії та окупованого Криму. Загалом з 24 лютого цього року, за даними Державної прикордонної служби України, після введення воєнного стану викрили понад 700 чоловіків з підробленими довідками про непридатність до військової служби.

У Києві нещодавно нейтралізували діяльність злочинного угруповання. Учасники організували "зелений коридор" через кордон для чоловіків призовного віку. Кіберфахівці СБУ встановили, що до схеми були залучені діючі працівники одного зі столичних комісаріатів, лікарі та адвокати. За повний пакет фіктивних документів для ухилянта від військових обов’язків брали по 12 тисяч доларів. Схему заблокували, а ключового організатора затримано під час передачі грошей і підроблених документів.

У Харківській області викрили ділків, які "допомагали" військовозобов’язаним виїхати з України до Євросоюзу, але через територію Росії. Один з учасників схеми підшуковував клієнтів, інший ˗ перевозив їх до одного з прикордонних селищ на Харківщині, а звідки — до РФ. Вартість таких послуг становила 500 доларів з кожного "втікача". Однак ця схема так і не "запрацювала". На підготовчому етапі її нейтралізували співробітники СБУ.

У Запоріжжі ліквідували ще один канал незаконного переправлення чоловіків через кордон через окуповану територію Криму. Схему організував мешканець Мелітополя. Він на власному автомобілі вивозив ухилянтів до окупованого міста, а потім передавав пасажирів спільникам, які перевозили людей до анексованого Криму. Звідти "туристи" прямували або до Росії, або до Грузії. Прайс коливався від 5 до 10 тисяч гривень. Перевізника разом з двома пасажирами затримали.

У Чернігівській області затримали ще двох озброєних схематозників, причетних до організації незаконного переміщення чоловіків до Білорусі. Вартість одного "квитка" становила 100 тисяч гривень. За ці гроші пропонували транзит призовників на територію іншої країни в обхід пунктів пропуску.

Наразі слідство триває для притягнення до відповідальності всіх винних осіб, у тому числі організаторів та учасників злочинних схем. В Державній прикордонній службі України нагадали, що за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації загрожує від трьох до п’яти років тюрми. За використання підробленого документа передбачений штраф до 850 гривень або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися