Кримінал у Києві під час війни: як зниження злочинності пояснили в поліції

Яких злочинів поменшало у столиці

У Києві з початку війни майже на 60% знизилася кількість крадіжок та грабежів, розбійних нападів — майже на 80%. Про криміногенну ситуацію в умовах воєнного стану під час телемарафону розповів керівник столичної поліції Іван Вигівський, передають "Коментарі".

За його словами, у перші дні повномасштабного вторгнення російських військ в Україну Київ покидали як порядні люди, так і злочинці, побоюючись за своє життя.

"На сьогоднішній день з початку війни ми бачимо зниження злочинності майже на 50%. Загалом надійшло понад 130 тисяч викликів на лінію 102 різного характеру звернення громадян. Однак, що стосується майнових злочинів, або злочинів, пов’язаних з незаконним заволодінням транспортними засобами, ми бачимо реальне зниження", — сказав Вигівський.

Зниження криміногенної ситуації у столиці пов’язане, з одного боку, зі зменшенням кількості населення, а з іншого — з посиленою відповідальністю під час воєнного стану в Україні за кримінальні порушення, зокрема — за вчинення майнових злочинів.

"До війни крадіжка, звичайна, некваліфікована, частина перша статті 185 Кримінального кодексу передбачала покарання у вигляді обмеження волі, то на сьогодні відповідальність за це передбачена частиною четвертою. Наприклад, крадіжка мобільного телефону з карману — може бути покарання від пяти до восьми років позбавлення волі. Це також дає підставу задуматися злочинцям перед тим, як скоювати ці злочини", — пояснив керівник поліції Києва.

Столична поліція з початку війни у кожному районі Києва створила по десять секторів з правоохоронцями для покращення комунікацій з киянами, які залишилися у місті, додав Вигівський. Пильність місцевих мешканців значно допомогло та допомагає в роботі правоохоронцям у Києві, зокрема — у боротьбі з диверсантами та мародерами.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися