В Київській області припинили поширення кремлівської пропаганди (ФОТО)

Що відомо про затримання російської пропагандистки

На Київщині співробітники Служби безпеки України затримала "послідовницю" колаборанта Кирила Стремоусова, яка поширювала проросійську пропаганду. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію СБУ.

Канал поширення проросійської пропаганди, який діяв у Київській області, організувала росіянка. Жінка намагалась організувати розгалужену мережу поширення в інтернеті кремлівських наративів щодо війни в Україні.

"Спочатку зловмисниця систематично брала участь у замовних мітингах антивакцинаторів, організованих Кирилом Стремоусовим у Києві. Задокументовано, що жінка підтримувала також тісний зв’язок з дружиною колаборанта", — зазначили в СБУ.

З відкритих джерел відомо, що Кирило Стремоусов є уродженцем Донецької області. Цей блогер та колаборант під час повномасштабного російського вторгнення в Україну у 2022 році перейшов на бік ворога та очолив окупаційний орган влади у Херсоні. Зрадник загинув в ДТП торік в листопаді.

Затриманою за поширення прокремлівської пропаганди виявилася росіянка, яка у 2007 році приїхала в Україну та оселилася у Бучанському районі Київщини.Після повномасштабного вторгнення російських окупантів жінка ввійшла до потужної мережі інтернет-агітаторів у столичному регіоні, до якої входило ще понад два десятки осіб. Зокрема, вона розповсюджувала пропагандистські матеріали, отримані від російських кураторів, які перебувають на окупованих територіях Херсонської області та Криму.

Під час обшуку за місцем проживання росіянки знайшли російські паспорти, заборонену символіку та мобільний телефон, з якого вона адмініструвала пропагандистську групу. Затриманій оголосили про підозру у виправдовуванні, визнанні правомірною та запереченні збройної агресії РФ проти України, а також у глорифікації її учасників. Фігурантці кримінальної справи обрали міру запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту. Розслідування триває.

Нагадаємо, у Києві на потреби ЗСУ передали понад 900 одиниць військової амуніції, вилученої з незаконного використання гуманітарної допомоги, загальною вартістю вісім мільйонів гривень. В прокуратурі нагадали, що в столиці викрили двох підприємців на організації схеми продажу військової амуніції, ввезеної в України в якості гуманітарної допомоги. Бізнесмени ввезли в Україну з Польщі 1500 бронепластин та 300 балістичних шоломів. Однак відмовились безкоштовно передати їх ЗСУ та виставили на продаж за роздрібною ціною в мережі своїх магазинів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Київській області за співпрацю з російськими окупантами та коригування ракетних обстрілів української інфраструктури затримали мешканця Білої Церкви. Чоловіка в грудні минулого року завербував кадровий співробітник російської спецслужби. Російський шпигун збирав інформацію про місця розташування та переміщення підрозділів Сил оборони в Київській області. Першочергово окупантів цікавили штаби управління ЗСУ і склади з артилерійським озброєнням. Окрім того, зрадник передавав російським спецслужбам координати місцевих об’єктів критичної та енергетичної інфраструктури для підготовки серії прицільних ракетних ударів.

Читайте также