Київські митники виявили незаконний експорт військових гарматних приладів

За виявленим фактом порушення митних правил Київська митниця склала на відправника протокол

Митники в Києві зупинили незаконний експорт військових гарматних приладів з України під виглядом будівельних. Про це повідомляє Київська митниця, передають "Коментарі".

Партія з 50 військових квадрантів "Квадрант К-1", яку експортував приватний підприємець із Запоріжжя, була задекларована на митниці як механічні квадранти невійськового призначення. Їх експортували до Латвії.

У документації, наданій експортером, зазначено, що сферою застосування цих приладів є вимірювання та визначення кутів будівельних елементів.

Крім того, недержавний експертний висновок, наданий митним органам, вказував на те, що ці квадранти не відповідають опису та технічним параметрам товарів, які, відповідно до законодавства, мають підлягати державному експортному контролю. Іншими словами, квадранти нібито не мали ознак товарів військового призначення і, відповідно, не потребували спеціального дозволу на експорт.

Однак, незважаючи на документи, митники вирішили відібрати зразки товару, які потім відправили до державної лабораторії на дослідження. Експерти дійшли висновку, що досліджувані прилади ідентифіковано як військові гарматні квадранти, артилерійський прилад для вимірювання кутів, який, з огляду на своє призначення, має ознаки товару військового призначення.

Чинне українське законодавство передбачає, що міжнародні передачі товарів військового призначення та подвійного використання можливі лише за умови отримання дозволу на такі операції від Держекспортконтролю України. Приватний підприємець таких документів не мав.

Квадранти були вилучені, а матеріали справи будуть передані до суду.

Живі соколи, зброя та стародавні монети: ТОП-10 резонансних затримань від Київської митниці. У 2022 році київськими митниками було виявлено декілька серйозних порушень митних правил як до початку, так і під час повномасштабної війни.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


МИКОЛА

6 лютого 2023, 15:54

......ГОЛОВНЕ ЩОБ ЕКСПОРТ НЕ БУВ В КРАЇНУ-ТЕРОРИСТІВ....ІНАКШЕ 15 РОКІВ ЗА ЗРАДУ.....

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися