У Києві викрили інтернет-провайдера, який відмивав гроші "днр"

У Києві заблокували канал "легалізації" коштів російських терористів

Кіберфахівці Служби безпеки України заблокували у Києві канал "легалізації" коштів терористичної організації "днр". До оборудки була причетна телекомунікаційна компанія, яка працює у тимчасово окупованому Донецьку та співпрацює з місцевою окупаційною владою. Про це повідомляє СБУ.

Стало відомо, що ця комерційна структура надає інтернет-послуги в тимчасово окупованому регіоні, транслює проросійські телеканали і регулярно сплачує "податки" до ворожого бюджету.

Частина прибутку легалізувалася на підконтрольній українській владі території, а потім конвертувалася в іноземну валюту і нелегально вивозилася за кордон. З цією метою "бізнесмени" зареєстрували в Києві фіктивну компанію, відкрили понад 30 банківських рахунків і нелегально перераховували на них гроші, отримані від бізнесу в Донецьку.

Під час обшуків в офісах та за місцями проживання учасників оборудки у столиці та Івано-Франківській області поліція виявила майже 5 мільйонів гривень готівкою. Крім того, 1,5 мільйона гривень було приховано на рахунках у п'яти українських банках. Наразі перевіряється інформація про те, чи ці кошти використовувалися для фінансування російської агентури в Україні.

За версією слідства, цю протиправну діяльність організували троє керівників одного з донецьких інтернет-провайдерів. У 2014 році, після псевдореферендуму, бізнесмени "перереєстрували" свою компанію відповідно до "законів" країни-агресора та надали свої потужності для встановлення спеціального обладнання для стеження ФСБ за абонентами й розпочали трансляцію антиукраїнського контенту.

У результаті слідчо-оперативних дій співробітники СБУ затримали технічного директора компанії у Прикарпатті. На все майно зловмисників у різних регіонах України на загальну суму понад 20 мільйонів гривень накладено арешт. Наразі тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Нагадуємо, що у Києві банк російського бізнесмена отримав великі гроші на рефінансування. В Першому інвестиційному банку (PIN-банк) провели обшуки в рамках розслідування щодо отримання грошей на рефінансування.

Читайте также