У Києві та Київській області шахраї від імені влади збирали гроші для ЗСУ (ФОТО)

Стали відомі подробиці масштабної схеми

Служба безпеки України викрила шахраїв, які від імені місцевої влади збирали гроші для Збройних сил України. Подробиці розповіли в СБУ, прокуратурі та в поліції, передають "Коментарі".

Слідство встановило, що учасники банди займалися видурюванням грошей з українських бізнесменів. Шахраї представлялися посадовцями місцевої влади і просили в підприємців "допомоги для ЗСУ". За наявною інформацією, їм вдалося привласнити понад три мільйони гривень.

Аферисти підробляли листи від імені керівників обласних, районних, міських військових адміністрацій для збору з підприємців грошей в якості благодійної допомоги українській армії. За такою схемою за рік повномасштабної війни шахраї ошукали щонайменше 58 підприємств з Одещини, Вінниччини, Волині, Житомирщини, Київщини, Тернопільщини, Черкащини, Дніпропетровщини та Рівненщини.

Масштабну шахрайську схему вдалося ліквідувати під час спецоперацій СБУ і Національної поліції у Києві, Дніпрі та в Херсонській області. Схему організував громадянин однієї з країн Центральної Азії, який наразі перебуває на окупованій території Луганської області. До схеми він залучив ще дев’ятьох спільників зі столичного регіону і півдня України.

Під час обшуків за адресами проживання аферистів знайшли чорнові записи та мобільні телефони із речовими доказами. Також вилучили десятки банківських карток, через які шахраї знімали отримані гроші. П’ятьох учасників шахрайської схеми затримали. Усім десятьом фігурантам кримінальної справи повідомили про підозру у створенні злочинної організації та шахрайстві, вчиненому злочинною організацією.


Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві підприємець продав військовим небезпечні продукти на дев’ять мільйонів гривень. Між столичним підприємством та військовою частиною Національної гвардії України були укладені договори на закупівлю консервів тушкованої свинини, а також консервів гречаної та перлової каш зі свининою. Постачальник достеменно знав, що технічні характеристики цих продуктів не відповідають вимогам ДСТУ. Однак підприємець все одно передав закуплені в нього консерви до військовій частині Національної гвардії України.

Нагадаємо, столичні правоохоронці затримали групу шахраїв, які ошукали близько трьох сотень людей. Слідство встановило, що чоловіки через мережу Інтернет ошукували людей під приводом продажу мобільної та комп’ютерної техніки. Для цього розміщували на онлайн-платформах оголошення. Після отримання повної передплати від довірливих покупців аферисти зникали або ж надсилали інший товар.

Читайте також, як столичний підприємець вкрав мільйони на закупівлі для українських військових.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися