Директору департаменту КМДА оголосили підозру у справі про закрите укриття

Директора Департаменту муніципальної безпеки КМДА Романа Ткачука підозрюють у службовій недбалості

Директору Департаменту муніципальної безпеки КМДА Роману Ткачуку повідомлено про підозру у зв'язку з загибеллю людей через недопуск до укриття. Про це повідомляє Київська міська прокуратура, передають "Коментарі".

1 червня 2023 року у Деснянському районі Києва сталася трагедія - в результаті дії вражаючих факторів вибуху ракети загинули троє людей, включаючи малолітню дитину, ще семеро громадян отримали травми різного ступеню тяжкості. Російська атака призвела до загибелі і травмування громадян, які не змогли увійти до укриття, двері якого були зачинені.

У ході слідства стало відомо, що укриття, яке розташоване в приміщенні комунального медичного закладу, було єдиною захисною спорудою поруч з місцями проживання постраждалих та загиблих. Інші найпростіші укриття, нанесені на мапу укриттів Києва, які знаходилися поруч із будинками загиблих та травмованих, у день трагедії були або фактично відсутні, або зачинені.

У прокуратурі зазначили, що неналежне виконання службових обов'язків директором Департаменту Романом Ткачуком та відсутність з його боку контролю за утриманням та станом готовності укриттів призвело до загибелі та травмування громадян на порозі зачиненого укриття.

Директор Департаменту не визначив реальні потреби фонду захисних споруд цивільного захисту Києва, не забезпечив контроль за утриманням та станом готовності укриттів у столиці. З 4655 споруд цивільного захисту лише 3041 виявилися придатними для використання, тоді як інші були не придатними або обмежено придатними. Частина з придатних укриттів постійно знаходились в зачиненому стані.

Крім того, підозрюваний не вжив жодних заходів реагування на наказ Департаменту освіти і науки КМДА від 31.08.2022. На підставі цього наказу, під час повітряних тривог до захисних споруд, розташованих у закладах освіти, не допускались особи, які не є здобувачами освіти чи працівниками цих закладів.

Щоб створити хибне уявлення про ефективність своєї роботи, директор доручив своїм підлеглим створити мапу укриттів міста Києва в Інтернеті. Ця мапа надавала неправдиву інформацію про розташування захисних споруд, включаючи ті, які фактично не існували або не були придатними для використання. Кияни, отримавши цю недостовірну інформацію, під час повітряної тривоги вирушали за вказаними на мапі адресами, де виявлялося, що укриття відсутні, зачинені або не облаштовані.

Протягом періоду з лютого 2022 року по червень 2023 року, до Департаменту надійшло понад 400 скарг громадян, а також звернення голів Районних державних адміністрацій - посадовці Департаменту не реагували на ці звернення. 

Директору Департаменту муніципальної безпеки КМДА Роману Ткачуку невдовзі буде обрано запобіжний захід.

Нагадуємо, що в Києві завершено позапланову перевірку захисних споруд. Міські та районні служби столиці спільно з поліцейськими та представниками Державної служби України з надзвичайних ситуацій проінспектували всі 4 655 укриттів.

Читайте также