У Києві викрили хакерів, які роками грабували провідні світові компанії

Що відомо про масштабну міжнародну спецоперацію

У Києві провели багаторівневу спецоперацію зі знешкодження організованої злочинної групи хакерів, які пограбували провідні світові компанії. Про це розповіли у Департаменті кіберполіції Національної поліції України, передають "Коментарі".

За даними відомства, з 2018 року хакери, використовуючи розроблені ними віруси-шифрувальники, атакували сервери провідних світових компаній. Під час міжнародної поліцейської операції правоохоронці провели понад три десятки обшуків.

“Зловмисники атакували найпотужніші світові компанії Франції, Норвегії, Німеччини, Нідерландів, Канади та США, починаючи з 2018 року. У результаті багатомісячної кропіткої роботи українські правоохоронці за сприяння колег з США, Норвегії, Нідерландів, Німеччині та Франції ідентифікували 32-річного лідера хакерського угруповання та його чотирьох найактивніших спільників”, - розповів начальник Департаменту кіберполіції Юрій Виходець.

За кілька років хакери зашифрували понад тисячі серверів світових підприємств та спричинили збитків на суму у понад три мільярди гривень в перерахунку на національну валюту. Для знешкодження хакерського угруповання та аналізу цифрових даних до Києва прибули понад два десятки правоохоронців з Норвегії, Франції, Німеччини та Федерального бюро розслідувань США. Слідство триває.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві викрили працівницю українського посольства на допомозі нелегалам з терористично ризикових країн Азії з переїздом до Євросоюзу. За гроші вона пропонувала іноземцям незаконно виїхати до Євросоюзу транзитом через територію України. Для цього оформлювала візи для в’їзду до України як студентів українських закладів вищої освіти. Вартість такої "послуги" становила до трьох тисяч доларів з одного нелегала.

Нагадаємо, у Дарницькому районі Києва затримали наркокур’єрку з "товаром". Під час огляду автомобілю поліцейські знайшли 11 поліетиленових пакунків, захованих у покришці. Ще один пакунок був у жінки в сумці. У згортках знаходились психотропи вагою близько одного кілограма кожний. Наркотики вилучили. Експертиза показала, що вилучені психотропи – це солі Альфа-PVP. Вартість психотропних речовин оцінили у близько 20 тисяч доларів.

Читайте також, що у Києві побили та пограбували підприємця на мільйони гривень.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися