У Києві експортери елітних авто намагались незаконно отримати відшкодування 4,7 млн ПДВ

Фахівці БЕБ встановили, що компанія заявила бюджетне відшкодування ПДВ, однак документи на експорт товару містили ознаки формальності.

Аналітики Територіального управління Бюро економічної безпеки в місті Києві виявили, що столичне підприємство, яке займається експортом елітних автомобілів, неправомірно сформувало від’ємне значення ПДВ у розмірі 4,7 млн грн. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на БЕБ.

Під час аналітичного дослідження фахівці Бюро з'ясували, що компанія подала заявку на бюджетне відшкодування ПДВ, проте документи, що підтверджують експорт товару, мають ознаки формальності.

Виявлено, що компанія залучила до схеми посередників, зокрема підприємства, зареєстровані в Європі, які постачають автомобілі. Серед їхніх клієнтів є й країни, які перебувають під санкціями.

Аналітики БЕБ надіслали рекомендаційний лист з виявленими ризиками до Головного управління Державної податкової служби у Києві, щоб провести контрольно-перевірочні заходи.

Перед початком податкової перевірки компанія самостійно відкликала заявку на відшкодування ПДВ. Водночас підрозділи Головного управління ДПС у Києві здійснили перевірку, за результатами якої було складено відповідний акт і анульовано від’ємне значення ПДВ. Перед тим як розпочати податкову перевірку, компанія вирішила скасувати свою заявку на відшкодування ПДВ. Після цього підрозділи Головного управління ДПС у Києві провели перевірку, результати якої вилилися у відповідний акт і призвели до анулювання від’ємного значення ПДВ.

Таким чином, аналітики Територіального управління виявили й запобігли спробі незаконного відшкодування податку на додану вартість у розмірі 4,7 мільйонів гривень.




Читайте также