Зловмисники ошукали військових та волонтерів на 46 мільйонів гривень: "працювали" за кордоном (ФОТО)

Правоохоронці виявили 67 епізодів злочину

Поліцейські викрили організовану злочинну групу, учасники якої продавали для військових ЗСУ неіснуючі автомобілі та дрони. Правоохоронці встановили 67 епізодів злочинної діяльності шахраїв. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Національної поліції України. 

Викрили злочинну групу оперативники кіберполіції Києва та слідчі слідчого управління ГУНП у місті Києві за процесуального керівництва Київської міської прокуратури спільно з Управлінням розслідувань “Центр” Національного інспекторату розслідувань Республіки Молдова.

Зловмисники “працювали” з 2023 року. До злочинної групи входили особи віком від 17 до 46 років. Вісім фігурантів викрили у Молдові, до початку повномасштабного вторгнення росії на територію України вони проживали в Одеській області. 

Злочинну схему організував 34-річний уродженець рф. Він розподілив між спільниками обов’язки з: 

  • постачання на територію Молдови сім-карт українських мобільних операторів,

  • створення фейкових оголошень на популярних маркетплейсах, 

  • проведення рекламної кампанії для просування своїх “послуг” в інтернеті.

“Зловмисники розміщували оголошення про продаж автівок для ЗСУ за привабливими цінами. З потенційними покупцями фігуранти спілкувалися в одному з месенджерів та домовлялись про передплату за пригон автівки з-за кордону або придбання дронів. 

Особливий цинізм полягав у тому, що зловмисники вимагали від потерпілих документально підтвердити свою приналежність до ЗСУ або волонтерської діяльності, - йдеться у повідомленні поліції.

Після отримання коштів зловмисники насміхались з потерпілих  - вони висловлювали гасла на підтримку рф. Листування з ошуканими видаляли та блокували контакти, не виконуючи зобов’язань.

Кошти фігуранти знімали у банкоматах Республіки Молдови, також користувалися ними при онлайн-розрахунках. Щоб легалізувати отримати кошти, зловмисники купували транспортні засоби преміумкласу та золоті вироби.

Поліцейські в рамках міжнародного співробітництва провели 23 обшуки на території Республіки Молдова та 13 в Одеській і Дніпропетровській областях за адресами проживання та в транспортних засобах фігурантів.

У ході проведених розслідувань було вилучено: 

  • гроші в сумі близько 250 тисяч гривень, 61 тисяча доларів, 

  • 20 транспортних засобів преміумкласу, 

  • близько 5 кг золотих виробів, 

  • мобільні телефони, 

  • понад 80 карток банків Молдови, України та рф, 

  • зброю, 

  • чорнові записи, 

  • комп’ютерну техніку.

Правоохоронці встановили 67 епізодів злочинної діяльності, а попередня сума збитків перевищує 46 млн грн. Фігурантам та їхньому спільнику оголошено підозри за ч. 6 ст. 190 Кримінального кодексу Республіки Молдови. Рішенням суду затриманих взято під варту.

Українські правоохоронці розслідують кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство), ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального Кодексу України. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що для поліції купують ігрові ноутбуки


Читайте также