Медійний фотограф Вадим Яцун: про улюблених моделей, екстримальні умови роботи і український шоу-бізнес

Вадима Яцуна називають медійним і зірковим фотографом. І не тільки тому, що він знімає знаменитостей. Фотограф і сам досить відома особа - учасник ряду телепроєктів, яскрава медіа-персона. Про особливості роботи з українськими зірками, зйомок у стилі ню, карантинний період і перемогу в європейському конкурсі Вадим Яцун розповів у відвертому інтерв'ю виданню «Коментарі»

Його перша любов - музика. Але в 2012 в руки Вадима Яцуна потрапив фотоапарат. Викладач у школі вокалу став все більше уваги приділяти створенню знімків. Не просто "клацанню", а саме - створенню, тому що до кожної фотосесії вже тоді шукав особливий підхід.

Перша комерційна зйомка була для дівчини з шоу-балету Freedom. Незабаром всі свої музичні гонорари з музики він почав витрачати на придбання фототехніки і зараз саме ця стезя є основною.

Вадим Яцун працював з примою-балериною, суддею ряду телешоу Катериною Кухар, шоуменом Сергієм Притулою, який цього року має намір поборотися за пост мера Києва, з травесті-дівою Монро, зі співаючими зірками Іриною Білик, Олександром Пономарьовим, Віталієм Козловським, Melovin, Владом Дарвіном, Машею Собко, групою Rumbero`s.

Серед клієнтів Вадима: Vogue, Harper's Bazaar, Bello, Playboy, 1+1, MusicBox, VIVA. Він - фотограф-експерт для телепроєктів: "Пацанки", "Хулігани" (телеканал "П'ятниця"), "Супермодель по-українськи", "Від пацанки до панянки", "Половинки", "Кохання на виживання" ("Новий канал"), "Говорить Україна", "Ранок з Україною" (канал "Україна"), "Стосується кожного" ("Інтер"), "Моду народу" ("ТЕТ"), "Від панянки до селянки" ("ТЕТ") .

Загалом - було про що поговорити. А враховуючи, що Вадим Яцун сам цінує чесність, він і у відповідях своїх був досить відвертим.

Фото: роботи Вадима Яцуна

- До того, як "захворіти" фотографією Ви викладали в школі вокалу. Багато хто знає Вас як учасника сьомого сезону шоу "Голос країни" в 2017 році. Звідки у Вас любов до музики? Чи продовжуєте співати?

- Музика була на початку всього! Я за освітою музикант і з дитинства планував підкорювати вершини музичного бізнесу. Але життя розпорядилося по-іншому, чому я теж невимовно радий, якщо чесно! Співаю поки тільки підпільно: душ, караоке, концерти для сусідів по будинку через стіну ... Подумую викладати це в інстаграм, може там публіку порозважаю.


- Як вчилися самі, як вчите інших? Що складніше - вчитися або вчити?

- Складно і те, й інше! Вокал - дуже складна робота з тілом, яка вимагає величезної самовіддачі. Потрібно навчитися відчувати своє тіло розуміти свої емоції, і філігранно управляти всіма процесами всередині себе. Це такий мікс йоги і психології (якщо спробувати спростити і пояснити це звичайній людині). Щоб досягти майстерності у співі, знадобиться від 5 до 10 років, точно.

- Коли, як і чому Ви зрозуміли, що саме фотографія - це те, чому готові присвятити життя?

- Фотографія прийшла в моє життя дуже поступово. Я не планував бути фотографом. Все почалося як невинне захоплення, яке з дня у день затягувало і затягувало! І в якийсь момент, напевно, років так 6 тому я зрозумів, що це вже стало основною роботою.

- Ви працювали з багатьма українськими зірками. Хто виявився найбільш "зірковим"? У чому це проявлялося?

- Я не зможу відповісти на це питання, це просто не чесно по відношенню до клієнтів. Пікантних історій достатньо. Частково про них, але без імен, я розповідав у своєму каналі на YouTube.

- З ким із знаменитостей було працювати найлегше і чому?

- Найлегшим для мене був, напевно, Влад Дарвін. Це, правда, було давно. Але весь секрет у тому, що він точно знав, чого хотів - у всіх деталях. А я, маючи всі ввідні, втілив його побажання! Всі залишилися задоволені! Здавалося б, так просто підготуватися до зйомки: референс, розкадровки. Але чомусь дуже мало хто з артистів так робить.

- З ким із артистів, з яким потім співпрацювали, познайомилися найбільш незвичайним чином?

- З Катею Кухар, ми познайомилися, коли працював на радіо. Я був ведучим, вона - гостя! Ми дуже весело провели час. І хто знав, що через пару років вона буде однією з моїх улюблених моделей!

- Які казусні або екстремальні випадки відбувалися під час зйомок? Як виходили з ситуацій?

- Найбільш екстремальний випадок, коли модель прийшла на зйомку із суцільним набряком від кон'юнктивіту замість очей. Але ми подивилися на неї і зрозуміли, що так навіть цікавіше! І закрили волоссям здорове око. Вийшло дуже нетипово.

- Цьогоріч Ви перемогли у щорічному європейському конкурсі фотографів, в категорії Fashion, завоювавши премію Fashion Golden Camera. Як проводився відбір? Скільки було конкурентів?

- Я побачив на сайті асоціації європейських фотографів новину про набір і просто відправив кадри, які мені подобалися. Переможців обирали серед 300 фотографів з усієї Європи. Це був мій перший конкурс і, чесно кажучи, я страшенно переживав. Але не про місце чи перемогу (хоча цього теж хотілося), а щоб мої роботи знайшли відгук, були помічені, і я зрозумів, що все роблю не даремно.

picture

Фото: Вадим Яцун

- Як отримували нагороду?

- Це екстремальна історія. У березні була призначена дата церемонії вручення премії (вона повинна була проходити в Римі). Як тільки я зробив бронювання та проплату квитків, того ж дня через коронавірус оголосили про закриття половини країн Європи, в тому числі Італії. Самі розумієте, чого вартувало повернути ці гроші. І окреме "задоволення" - підвішені в повітрі результати самого вручення. Його провели онлайн через пару місяців. В середині літа нагорода доїхала з Риму до мене. Це такий собі фотоапарат зі скла. На моїй сторінці в інстаграм можете його побачити.

- Як приходять ідеї для тієї чи іншої фотосесії?

- Натхнення - це праця. Воно саме по собі приходить дуже рідко, тому весь час потрібно шукати джерела: кіно, музика, література, образотворче мистецтво. Також важливо "прокачувати" свою "надивленість". Так мозок, отримуючи в надлишку інформацію, починає компілювати картинки й ідеї створюють концепти.

- Карантин серйозно вдарив по багатьох сферах діяльності. Як він відбився на Вас?

- Серйозно відбився! Все завмерло і майже померло, я витратив всі заощадження, але благо не пішов в мінус. Ну, і, звичайно, не можна не подякувати карантину за можливість створення мого YouTube-каналу.

- У своєму влозі на YouTube Ви нерідко жорстко проходитесь по зірках. Чи не боїтеся "відбити" клієнтів?

- Скоріше навпаки. Я - за чесність. І якщо комусь нелегко прийняти власні помилки, нам не по дорозі! Я хочу, щоб глядач в легкій формі отримав інформацію про те, як варто і як не варто працювати і що добре, а що погано.

- Назвіть сильні і слабкі місця українського шоу-бізнесу.

- Сила - це, безумовно, здатність до пошуку і велика кількість дійсно креативних хлопців. А слабка сторона - це, звичайно, жадібність і низька здатність до великої командної роботи. Особливо це стосується менеджменту, організації, артдирекціі і створення візуального контенту.

picture

Фото: Вадим Яцун

- Відомо, що Ви робите фотографії в стилі ню. Як вдається розкріпостити тих, кого знімаєте в такому вигляді? Як вдається самому зберігати спокій при цьому?

- Головне, дати зрозуміти людині, що вона у безпеці. І що всі, хто є на майданчику, хочуть зробити її красивішою, і не збираються ставити оцінки за недосконалість. На майданчику команда - це як колектив хірургів. Не бачать недоліків, а працюють з особливостями пацієнта (клієнта).

- Виникав більший, ніж професійний, інтерес до когось з клієнтів? Адже відкриваючи тіло, деякі могли захотіти відкрити і душу?

- Скажу коротко: ніколи! Я на роботі не бачу об'єктів, які хотілося б, я бачу об'єкти зйомки. І сфокусований виключно на передачі форми і змісту. Якщо фотограф думає про інтим на зйомці, значить, він не включений в роботу.

- У "Голосі ..." Ви були в команді Тіни Кароль, якій навіть робили пропозицію про зйомку в стилі ню ... Наскільки відомо, цього не сталося ... Яку б пропозицію зробили зараз?

- Та, напевно, ніякої ... І тоді-то, якщо чесно, був виключно сценарний хід! Я не фанат її творчості, але якщо їй знадобиться моя робота, то не залишуся осторонь і відпрацюю на всі 100.

picture

Фото: Вадим Яцун

- В одному з інтерв'ю Ви зізналися, що завдання номер один - стати помітним гравцем в індустрії. І тоді можна розраховувати на замовлення з високим гонораром - і в Україні, і за кордоном. Що робите для того, щоб виконати завдання?

- Я роблю велику кількість проєктів, які не націлених на гроші, а для контенту і саморозвитку. Намагаюся створювати піар приводи, посилювати присутність на телебаченні і в соціальних мережах. Це цілий комплекс складних подій, величезна праця, чого і новачкам бажаю.

Раніше "Коментарі" опублікували фото з виставки квітів "Мульт-ленд" на Співочому полі в Києві. Відзначимо, виставка триватиме до 13 вересня.


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися