Кличко вимагає від Кабміну виконати свої зобов'язання, щоб країна не залишилися без гарячої води і тепла

Останні рішення Кабміну призведуть до збільшення тарифів на газ для населення і непомірних витрат із бюджетів громад на опалення комунальних установ. Про це заявив голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко, висловлюючи позицію місцевих лідерів.


Він нагадав, що з 20 травня припиняється обов'язок "Нафтогазу" поставляти підприємствам природний газ по режиму "покладання спеціальних обов'язків", який передбачав обов'язковість постачання природного газу за фіксованою ціною без передоплати.


"Його скасовування означає, що тепер підприємства будуть купувати газ у "Нафтогазу" або інших постачальників за ринковими умовами. "Нафтогаз" вже виставив неприйнятні умови. Ціна вище 9 грн за 1 кубічний метр, авансова оплата, добове замовлення обсягів газу, надмірні штрафні санкції навіть за дрібне відхилення від умов. Усе це призведе до стрімкого зростання тарифів для населення і неплатежів за спожиті комунальні послуги, непомірних витрат бюджетів територіальних громад на закупівлю природного газу для дитячих садків, шкіл, лікарень", - зазначив Кличко.


Він підкреслив, що місцеве самоврядування виконало свої зобов'язання по меморандуму між урядом, "Нафтогазом", НКРЕКП й Асоціацією міст України щодо врегулювання ситуації. Зокрема, щоб не збільшувати тарифи протягом опалювального сезону і забезпечити безперебійне надання послуг громадянам. Тоді як уряд відмовився від виконання умов меморандуму, які взяв на себе.


"Компенсація втрат комунальним підприємствам не здійснюється, що не дозволяє почати підготовку до опалювального сезону. Рахунки комунальних підприємств теплопостачання заарештовують, блокують роботу підприємств, люди залишаються без зарплат. Таким чином уряд і "Нафтогаз" своїми діями вже у травні залишать 120 міст - 5 мільйонів громадян - без гарячої води, а бюджетні установи - без газу. З жовтня ж усе населення може залишитися без централізованого опалення", - пояснив Кличко.


Він озвучив вимоги представників місцевого самоврядування: розблокувати рахунки комунальних підприємств і припинити нарахування штрафів; компенсувати втрати комунальних підприємств, які виникли через рішення державної влади; гарантувати постачання газу комунальним підприємствам за прийнятною ціною і прийняти законопроект, який забезпечить реструктуризацію боргів КП.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися