Громади почали готуватися до можливих блекаутів набагато раніше, ніж центральна влада, - Продан

Як велася підготовка до важкої зими

Керівники місцевих громад набагато раніше, ніж уряд, почали готуватися до проблем з енергопостачанням і змушені були розраховувати лише на власні кошти громад. Натомість уряд лише в листопаді звільнив від мита імпорт генераторів і трансформаторів. Про це заявила радниця голови АМУ Оксана Продан.

"Насправді, кожен мер, кожен голова громади знаходиться сам на сам з ситуацію в перші моменти надзвичайної ситуації. Оті всі екскурсії по Київській області були, та й є, саме для залучення коштів від міжнародних партнерів, бо центральний бюджет до осені не давав нічого. Чому кажу за гроші? Бо саме за них місцеве самоврядування готувалося й готується до зими, до обстрілів і можливого блекауту. Кожна громада, велике й мале місто, точно почали масово готувати пункти обігріву після 10 жовтня, коли побачили можливі наслідки обстрілів. До цього готували такі пункти в невеликій кількості найбільш досвідчені мери", - заявила Продан.

Вона зазначає, що Асоціація міст України, місцеве самоврядування, "йде всю війну на крок попереду Уряду, а де й на два".

"Вже весною почали з USAID опитувати громади щодо генераторів та інших мобільних пунктів опалення, зараз їх вже закупили для громад. Влітку Асоціація міст Україна звернулась до всіх донорів і міжнародних організацій, до партнерів європейських муніципалітетів та і їх об’єднань за допомогою з генераторами. На ці цілі для ДСНС в держбюджет-2022 заклали замість 10 млрд гривень, як просили, лише 1,4 млрд гривень – і це вже під час великої війни. Як вони можуть забезпечити будь що системно по всій Україні? Це нереально", - наголосила радниця керівника АМУ. 

Гроші на відбудову житла з держбюджету громадам не виділялися, повідомила Продан. Щодо забезпечення громад генераторами та трансформаторами, то уряд лише в листопаді звільнив їх імпорт від мита. А імпорт комплектуючих для ремонту і власного виробництва - аж наприкінці цього місяця. 

Оксана Продан також акцентує, що їй невідомо, чи є дозвіл центральної влади на встановлення генераторів у школах. Адже без додаткових документів Міносвіти не за призначенням використовувати учбові заклади не можна.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися