Скандал через обміління озера у Києві набрав обертів (ФОТО, ВІДЕО)

Як на обурення киян відреагували у владі

У Києві триває підготовка до початку розчистки та благоустрою обмілілого озера Синє в Подільському районі столиці. Про це заявили у Київській міській державній та військовій адміністраціях, передають "Коментарі".

За словами директору Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександра Возного, розпочати розчистку озера Синє планують не пізніше жовтня цього року. Цим питанням опікується комунальне підприємство "Плесо". У столичних комунальників вже є розроблений проєкт, яким передбачається розчистка озера Синє на глибину п’яти метрів, відновлення його гідрологічного режиму через відкриття підземних джерел і наповнення водою природним шляхом.

"Столична влада планує виконати розчищення з’єднувальної протоки та об’єднати озеро в кільце для зрівнювання рівнів води та запобігання застою. Основна мета зараз – наповнити озеро водою. Наступного року перейдемо до благоустрою", – заявив Возний.

Ревіталізацію озера Синє розпочнуть після проходження низки технічних процедур. Виконавця робіт мають визначити до середини вересня.

На резонансну ситуацію із екологічним станом озера Синє відреагував начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко. Посадовець заявив, що військова адміністрація Києва півтора місяці тому обстежила водойму, розглянула заяви активістів та детально вивчили план відновлення озера.

"Розподіл коштів на відновлення озера вже погоджено, готуються відповідні розпорядчі документи. Але усі роботи та освоєння коштів будуть знаходитися під пильним контролем громадськості та екоактивістів Києва", — наголосив Попко.

Озеро Синє є одним з найбільших вододільних озер Києва. Площа водойми становить близько 40 гектарів. Озеро Синє мають розчистити та поглибити, створити великий пляж та парк з велосипедними та біговими доріжками з дотриманням вимог інклюзивності. На комплекс робіт по ревіталізації озера Синє з природоохоронного фонду столиці витратять 35 мільйонів гривень. Виділення коштів вже підтримали екологічна та бюджетна комісії Київської міської ради.

Нагадаємо, активісти заявили, що у Києві одне з найвідоміших озер навмисно знищують під забудову. Озеро Синє розташоване на західній околиці житлового масиву Виноградар. У травні на вимогу киян Управління екології та природних ресурсів Київської міської державної адміністрації включило роботи з розчищення та благоустрою озера Синє до переліку природоохоронних заходів на 2023 рік. В мерії Києва запевняли, що причини обміління Синього озера мають природний та техногенний характер. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Білоцерківському районі Київської області підприємець роками незаконно користується величезним водосховищем. Бізнесмен використовує водний об’єкт загальною площею 339 гектарів для риболовлі без договору оренди. Користувач також незаконно заборонив місцевим мешканцям користуватися цією водоймою.

Дивіться також фото, як на Оболоні триває будівництво нової естакади.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися