Необхідності підвищувати акцизи на пальне немає: причини

Підвищення акцизів завдасть значної шкоди

У Київській міській раді обговорили питання підвищення акцизів на пальне та звернулися до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, повідомляє портал "Коментарі".

Депутати Київради переконані, що підвищувати акцизи на пальне неприпустимо. 

Депутатка міськради, перша заступниця голови постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестиційної діяльності Людмила Ковалевська,  нагадала, що у березні цього року Кабмін схвалив проєкт закону, відповідно до якого акциз на бензин має зрости в кілька етапів у 1,7 раза, а на дизпаливо – у 2,5 раза.

Вона також зауважила, що відповідно до офіційних пояснень, акцизи потрібно підвищувати, щоб наблизити національне законодавство до стандартів ЄС. Це продиктовано набуттям статусу країни-кандидата на вступ. Додаткові надходження отримає і державний бюджет - 1,3 мільярда гривень у другому півріччі цього року. “Проте насправді у цій ініціативі на даний час немає потреби ані з огляду на євроінтеграцію України, ані з огляду на потребу наповнення державного бюджету. В ЄС такі вимоги існують тільки для держав-членів ЄС, і навіть вони мають право імплементувати ці норми впродовж 10 років”, - наголосила депутатка.

За її словами, запропоноване Кабміном підвищення акцизів на пальне вже найближчим часом може завдати значної шкоди. Негативний вплив відчує й економіка України, й пересічні громадяни.

“У ціні майже всіх товарів в Україні закладена частка транспортної складової. До того ж накладання цієї складової на кожному етапі виробництва і торгівлі матиме ланцюговий ефект – і ціни зростуть практично на всі товари”, - пояснила Людмила Ковалевська.

За її словами, Особливо сильно постраждають сільське господарство, транспорт та торгівля.

У Київській міській раді звернулися до Верховної Ради із закликом відмовитися від підвищення акцизів, натомість ухвалити закони, які необхідні для залучення коштів від грального бізнесу, тютюнової галузі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, куди спрямують кошти, отримані від підвищення тарифу на електроенергію.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися