Кошти від підвищення тарифу на електроенергію не підуть на відновлення енергооб'єктів: причини

Експерти розповіли про справжні причини підвищення тарифів та ймовірні наслідки такого рішення

Анонсоване підвищення вартості електроенергії обурило громадськість. Українці почали підраховувати скільки доведеться заплатити за світло. А якщо врахувати, що підвищення тарифів позначиться на вартості товарів та послуг, то перспектива вимальовується невтішна. Другий аспект, який цікавить споживачів, а чи справді сплачені кошти підуть на ремонт пошкоджених потужностей. Портал "Коментарі" поцікавився в експертів про справжні причини підвищення тарифів і до яких результатів це може призвести.

Тарифи не відповідають реальній вартості

На думку експертів, вартість електроенергії для населення в Україні значно нижча від витрат на її виробництво та транспортування. Отже, підвищувати тарифи необхідно, проте нова вартість не корелюватиметься з доходами українців, які й так накопичують борги. Але причини криються не лише в різниці оплати та реальній вартості електроенергії.

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко зазначив, що на сьогодні собівартість виробництва електроенергії вища за діючі тарифи для населення.

“Водночас, у нас багато хто виживає насилу. І відбуваються приховані дотації – на газ, електроенергію. Але якщо ви почитаєте рекомендації МВФ, там прописано, що ці дотації необхідно ліквідувати. Однак – після закінчення війни та поетапно. На той час логічно буде вийти на ринкові тарифи”, - пояснив експерт.

За його словами, зараз багато спекуляцій навколо гіпотетичного підняття тарифів. “Міністр енергетики Герман Галущенко справді хоче це зробити. Але загалом уряд, як на мене, проти. Усі розуміють, що якщо зараз підняти тарифи – це призведе до зростання і так величезних боргів за електроенергію”, – переконаний Олександр Охріменко.

Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква також зазначив, що населення не оплачує повністю витрати на виробництво та доставку електроенергії. “Правильно сказати так, що після атак енергосектор більше не може так сильно субсидувати ціни для населення. І підвищення тарифів необхідно, щоб зменшити необхідний обсяг субсидій”, – пояснив він.

Водночас на думку Олександра Охріменка, можливими причинами підвищення тарифів може бути вартість "зеленої енергетики". “У нас дуже високі тарифи на "зелену енергетику" (сонячна, вітряна), частка якої зараз – близько 30%. І це сильно тисне на ціну загалом. І Галущенко, схоже, користуючись нинішньою ситуацією, хоче проштовхнути ідею підняття тарифів на електроенергію для населення загалом”, - наголосив експерт.

Тоді не такий розрив буде у вартості тарифу на "зелену енергетику", пояснює Олександр Охріменко.

Куди спрямують кошти, одержані від підвищення тарифів

Зростання тарифів, за інформацією влади, необхідне для фінансування відновлення пошкоджених енергооб'єктів, проте експерти не поділяють цієї думки.

Голова Спілки споживачів комунальних послуг, політичний аналітик, співзасновник БФ "Довіра та допомога" Олег Попенко припускає, що кошти, отримані від нових тарифів, не підуть на відновлення пошкоджених об'єктів. “Необхідність підвищення тарифів для населення має бути обґрунтованою. Те “обґрунтування”, яке дали зараз представники Міненерго та деякі його експерти (підвищення тарифів дозволить направити більше коштів на відновлення пошкоджених об'єктів) не витримує критики. Не підуть ці гроші на такі цілі! Кошти, які держава отримає від підвищення даних тарифів, будуть пущені на два напрямки. Перше – збільшення дохідної частини надходження податків до держбюджету. Друге – розрахунки із “зеленими інвесторами”. У цій ситуації Енергоатом виступить як квазіподаткова інспекція, а підняті тарифи – як квазіподатки (приховані податки)”, - зазначив він.

Денис Саква також припускає, що основні кошти від підвищення тарифів підуть Енергоатому та Укргідроенерго. Тому що вони зараз субсидують ціни для населення.

На думку Олександра Охріменка, наша енергетика дуже постраждала від російських атак. Але за рахунок підвищення тарифів її втрати не відновити - потрібні закордонні інвестиції або кредити.

Борги за житлово-комунальні послуги зростуть у рази

Через підвищення вартості електроенергії, на думку експертів, виникне чимало проблем. Насамперед - це збільшення боргів з оплати ЖКП. Не виключено, що споживачі оплачуватимуть ЖКП вибірково. Також підвищення тарифів спровокує зростання цін на товари та послуги, що може негативно вплинути на обороноздатність України. При цьому відключень електроенергії менше не стане.

За словами Олега Попенка, підвищення тарифів призведе до зростання заборгованості населення за ЖКП. Він прогнозує, що споживачі повністю платитимуть саме за світло, разом з тим як за інші ЖКП накопичуватимуть борги. “Оскільки від електроенергії відключити можуть швидко, а від того ж тепла – ні. Вже сьогодні українці не витримують вантажу платіжок. Боргів у нас, за деякими даними, накопичилося близько 200 мільярдів гривень. І далі буде гірше”, – пояснює він.

Але це, на думку експерта, ще не всі ризики. Ймовірно, переглянуть ціну і для бізнесу. “Зростання тарифів для бізнесу збільшить виплати енергетикам з усіх видів бюджету до кінця року десь на 30-40 мільярдів гривень. Плюс – збільшення вартості електроенергії потягне зростання платежів для ЗСУ за неї на десятки мільярдів гривень. Буквально всі послуги, всі товари подорожчають, що негативно позначиться на нашій обороноздатності”, - підсумував експерт.

А ось стабілізаційні обмеження залишаться. Денис Саква наголосив, що підвищення тарифів не гарантує відсутності відключень. “Відключення гарантовано будуть. Але непідвищення тарифів гарантує значно більші відключення. І коли в хід йдуть генератори з вартістю кіловат-години під 50 грн (з урахуванням амортизації), то люди починають зовсім по-іншому ставитися до вартості електроенергії з мережі”, - припустив експерт.

Зазначимо, що на сьогоднішні немає затвердженої вартості електроенергії для населення. Але підвищення тарифів очікується з 1 червня.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що буде з практикою відключень електроенергії влітку та восени.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Володимир

11 червня 2024, 11:55

У нашої хабарницької влади завжди хтось винен окрім їх самих

ufo

31 травня 2024, 20:16

Перевожу на человеческий язык - тупо все подорожает на ровном месте, упадет и без того низкое благосостояние населения и как следствие - экономика опустится еще ниже . А какие-то упыри положат отобранные у людей деньги себе в карман, вот и вся арифметика. И не надо заливать нам херню про мвф, ес и зеленых человечков, тоесть инвесторов

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися