Дочекайтесь рішення КСУ та Венеціанської комісії і на їх основі ухвалюйте, — Бондаренко про новий закон про столицю

Експерт прокоментував ініціативи центральної влади

Новий закон про столицю можна ухвалювати тільки після рішення Конституційного Суду та за умови перенесення його положень про розділення влади на наступну каденцію міської влади. Про це заявив експерт з конституційного права Богдан Бондаренко під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

"В тексті Конституції прямо передбачено, що є певна специфіка здійснення місцевого самоврядування в містах Києві і Севастополі. Конституція потенційно говорить про звужене місцеве самоврядування. Якщо ви хочете вирішити це питання, дочекайтесь рішення Конституційного Суду. Якщо ви змінюєте баланс влади в Києві і говорите, що це не політичний інструмент, а так треба, то перенесіть дію цих положень на наступну каденцію міської влади і міського голови. Якщо ви цього не робите і згадуєте про цей законопроєкт, коли треба провести вибори у 2019 році, потім коли треба на когось потиснути, це не є на користь самої ідеї законопроєкту про столицю", - зазначив експерт.

Він нагадав, що у 2019 році депутати Верховної Ради VIII скликання від різних фракцій попросили КСУ заново розтлумачити статті Конституції в частині розподілу та здійснення державної влади і місцевого самоврядування у столиці. Але відповіді досі немає.

"Ви готуєте законопроєкт, в якому розводите повноваження. Ви вважаєте, що з 2003 року [коли КСУ вперше сказав, що головою КМДА може бути призначено лише обраного міського голову] сплинуло багато води? Так у вас є подання 2019 року, яким перед КСУ ставлять те саме питання. Дочекайтесь рішення Конституційного Суду і на його основі ухвалюйте законопроєкт. Ні! Замість цього ми бачимо, що Конституційний Суд іншими штучними моментами блокується, і дати відповідь з цього приводу він не може", - сказав Бондаренко.

Також він вважає, що проєкт потрібно подати на розгляд Венеціанської комісії.

"Законопроєкт є політичним інструментом. Важливі такі обставини у нас часто потрапляли у Венеційську комісію. Я не вважаю Венеційську комісію єдиним мірилом права, але це авторитетний орган, рівновіддалений від усіх політичних сил. Якщо ви хочете законопроєкт про столицю, а не використати його як політичний інструмент похапцем, швидше аби щось зробити, - зверніться до Венеційської комісії. Два, три, чотири місяці почекайте - і питань уже буде менше, якщо ви дійсно впевнені у своїй позиції", - наголосив він.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися