«УДАР Віталія Кличка» запропонував заходи щодо зниження цін: нульова ставка ПДВ на продукти харчування та комунальні послуги

Ініціативу щодо нульової ставки ПДВ на продукти та комунальні послуги потрібно реалізувати невідкладно

"УДАР Віталія Кличка" пропонує встановити нульову ставку ПДВ на весь ланцюжок виробництва та продажу продуктів харчування та комунальні послуги й енергопостачання. Зміни у відповідь передбачає Економічний план дій "Захист. Безпека. Розвиток". Про це заявила представниця "УДАРу" Оксана Продан, повідомляє офіційний сайт партії.

Вона наголосила, що це швидкий спосіб захистити громадян за умов зростання цін.

"За минулий рік ціни на продукти зросли на 30%. Якщо у лютому 2021 року продукти для борщу коштували 62 гривні, то цього року – 81 гривню. Інфляція сягає 10%. Це б'є по кишенях українців. Для захисту незахищених громадян ми пропонуємо запровадити нульову ставку ПДВ на виробництво та продаж продуктів харчування, житлово-комунальні послуги та енергопостачання населення, що дозволить реально знизити ціни на продукти харчування та послуги до 20%, йдеться про окремо встановлений перелік "соціальних продуктів": хліб, молоко, окремі види м'яса тощо і товарний ланцюжок для їх виробництва. Це також дозволить стимулювати попит на товари українського виробництва", - заявила Продан.

Вона зауважила, що податок на додану вартість давно перетворився на корупційну схему для фіскалів, тоді як громадяни змушені переплачувати за продукти 20%.

"ПДВ вже давно перетворився з важливого джерела наповнення бюджету на джерело багатомільярдної корупції, на якому гріють руки чиновники податкової та Мінфіну. Можливість у ручному режимі повертати чи не повертати ПДВ, вилучення оборотних коштів у бізнесі, по суті, перетворює посадових осіб фіскальних органів на людей, від яких залежить безперебійна робота підприємств із мільярдними оборотами.Через податкові "згортки" держава регулярно втрачає до 60 млрд грн на рік.Через шахрайство з ПДВ довіра до цього податку значно підірвана, а сам порядок сплати податку багато експертів називають згубним для бізнесу через необхідність сплачувати його до отримання прибутку", - пояснила Продан.

Представниця "УДАРу" зазначила, що практика різних ставок існує у багатьох країнах Європи. Зокрема, у Польщі вже знизили ставку ПДВ на продукти харчування до 0%, а у всіх країнах ЄС планується зробити це одночасно орієнтовно з другого півріччя 2022 року.  

Продан зазначила, що ініціативу щодо нульової ставки ПДВ на продукти та комунальні послуги потрібно реалізувати невідкладно.  

"Сьогодні настав час рішучих дій та нестандартних кроків. Влада не має права зволікати. Від нерозсудливості та некомпетентності влада страждає українські громадяни, а бізнес не має ресурсів для розвитку", – підсумувала Продан.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися