У Білій Церкві вирішили позбавитись пам’ятників «Літак» і «Танк Т-34» (ФОТО)

Як відбувається дерусифікація у місті

Танк та пам’ятник-літак вирішили демонтувати у Білій Церкві, а також перейменували 78 вулиць, щоб позбавитись ідолів, нав’язаних Російською Імперією та Радянським Союзом. Відповідні рішення ухвалили під час засідання Білоцерківської міської ради, передають "Коментарі".

Згідно з рішеннями депутатів Білоцерківської міської ради, у місті демонтують з перенесенням пам’ятники "Літак" і "Танк Т-34". Також влада вирішила прибрати меморіальні дошки Надії Румянцевій та Костянтину Турчанінову.

Білоцерківській міський голова Геннадій Дикий зазначив, що до звільнення Білої Церкви від німецько-фашистських загарбників Турчанінов не має жодного відношення. Дикий також прокоментував рішення щодо інших обєктів, що вирішили демонтувати.

"Цей реактивний літак жодного відношення до подій Другої світової війни не має. Такі літаки на той час німці тільки починали розробку. Були експериментальні літаки. Танк був переданий у 1967 році тодішніми збройними силами Радянського Союзу для встановлення, але й факту такого, щоб Турчанінов першим увірвався, як нам усім розповідали в Білу Церкву на цьому танку, цього не було", — заявив мер Білої Церкви.

В рамках процесу дерусифікації у Білій Церкві перейменували 78 вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів, мостів та інших споруд на честь видатних земляків та уславлення вагомих історичних подій України.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві планують завершити всі процеси дерусифікації якнайшвидше, щоб мінімізувати вплив російської пропаганди. У столиці вирішили демонтувати 47 пам'ятних знаків. Монумент радянських робітників під аркою Дружби народів вже знесли у Києві. Нову назву монументу офіційно затвердили — Арка Свободи українського народу. Повний перелік затверджених до демонтажу пам'ятних знаків у столиці можна подивитись на офіційному сайті Київської міської ради за посиланням.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися