Що потрібно знати про місцеві вибори в Києві: партії, кандидати та списки

В цьому році виборцям потрібно вибрати партію і кандидата від неї

Місцеві вибори, які повинні пройти в Києві 25 жовтня, мають в цьому році свої особливості. Про це передає "Наш Київ". Так, згідно з правилами, в цьому році виборцям потрібно буде поставити на документі дві позначки: за партію в лівому квадратику і вказати номер кандидата від цієї партії в осередку поруч.

"Вам потрібно буде поставити галочку або хрестик за партію в лівому квадратику і вписати номер" свого "кандидата від цієї партії в правому квадратику. Якщо ви просто поставите хрестик за партію (зліва), але не поставите цифру за кандидата, то ваш голос піде першому номеру районного списку ", - написав киянин Сергій Пасюта.

У разі, якщо партія набере по Києву 5% або більше, вона отримає кілька мандатів у Київраді, пропорційно кількості набраних голосів. Перший номер загальноміського списку стає депутатом "за замовчуванням".

При дотриманні виборчої квоти, яка складає більше 5-6 тис. голосів, партія отримує наступне місце в Київраді для свого кандидата.

І так для кожного наступного кандидата.

Якщо якийсь кандидат з районного списку набере більше близько 1,5 тисячі голосів, він стає першим у черзі на мандат. Якщо кілька кандидатів від цієї партії набрали більше близько 1,5 тисячі голосів, то вони сортуються за кількістю голосів.

У кожному районі може обиратися кілька кандидатів від різних партій. Якщо ж голосів в районі не вистачає на "виборчу квоту", то всі голоси за цю партію підсумовуються і поділяються на кількість квот. Від того, скільки голосів віддали за ту чи іншу партію, залежить скільки виборчих квот отримають її кандидати і скільки їх потрапить до Київради з загальноміського списку. Якщо хтось із загальноміського списку вже пройшов в районі, його пропускають, і мандат отримає наступний у списку.

Раніше портал "Коментарі" публікував матеріал про можливі сюрпризи, таємні альянси і підкилимні ігри партій і кандидатів на місцевих виборах в столиці.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися