Битва за Київ: які шанси кандидатів в мери і міськрада

Результати проведеного опитування серед киян щодо майбутніх виборів прокоментували політичні експерти

Битва за крісло мера Києва розгорається.  Тому свідченням є свіжі рейтинги можливих кандидатів на пост міського голови.  Так, соціологічна група "Рейтинг" опублікувала дані соцопитування жителів столиці.  Згідно з ним, діючий мер Віталій Кличко перемагає в другому турі будь-якого, до міськради проходять "Європейська солідарність" (19,8%), "Слуга народу" (19,3%), "Удар" (17,1%) і ОТЗЖ (  8%).  Як може змінитися картина ближче до виборів і що може зробити партія "Слуга народу", щоб збільшити шанси на перемогу, виданню "Коментарі" розповіли знаючі люди.

 "Слуги" можуть впасти ще нижче

Політичний експерт Олександр Леонов сумнівається, що "Слуга народу" (СН) якось зможе переломити ситуацію. 

"Ми бачимо загальне падіння рейтингу СН.  І ті показники, за якими можемо оцінювати динаміку, говорить про те, що ситуація для цієї партії буде тільки погіршуватися, - каже політексперт.  - Про це говорить хоча б той факт, що дві третини громадян вважають - країна рухається в неправильному напрямку.  І максимум, що може зробити СН, це сповільнити падіння.  "Європейська солідарність" (ЄС) набирає, "Удар" теж йде досить щільно.  І якщо так триватиме, підтримка СН може впасти набагато нижче, ніж зараз ".

8% ОТЗЖ в Києві експерт називає досить прогнозованими. 

"Бувало рейтинги" Партії регіонів ", перетвореним варіантом якої є ОТЗЖ, доходили в Києві і до 20%, - зазначає Олександр Леонов.  - Причому такий рейтинг Медведчуку і Ко дають зовсім не переселенці з Донбасу, яких досить багато в Києві.  Вони, скоріше, не переносять на дух ОТЗЖ.  А ось ті, хто приїхав до столиці з південних областей, а також з Харківщини і Запоріжжя, дотримуються традиційних для тих регіонів політичних поглядів.  Так що нічого тут дивного немає". 

На думку експерта, якщо рейтинг СН впаде ще відсотків на 5-6% (все буде залежати від економічної ситуації, від ситуації з пандемією і карантином), то у "Удару" не залишиться варіантів, з ким формувати коаліцію.  Тільки з ЄС.  Так що завдання СН - набрати достатньо, щоб претендувати на коаліцію з Кличком.  Інакше партія влади втратить Київ. 

 "Щодо коаліції - цікавою буде гра Кличко, - каже Олександр Леонов.  - Фактично "золота акція" буде у ЄС або СН.  Зрозуміло, що Кличко, який найімовірніше переобереться, буде зацікавлений в більшості в Київраді.  Щоб бути мером, який на щось впливає.  Так що нас чекають інтригуючі переговори ".

 "Удар" стає сильнішим "

Політичний експерт, консультант з політичного і антикризового PR Тетяна Лупова вважає опубліковані рейтинги прогнозованими. 

 "Так званий" медовий місяць "з партією" Слуга народу "закінчується.  Постійні зашквари представників СН тільки прискорюють падіння рейтингу, - підкреслює Тетяна Лупова.  - Думаю, до виборів падіння продовжиться.  І якщо вибори пройдуть максимально в рамках закону, то ми це побачимо подібні сумні для партії влади результати не тільки по Києву, але і по всій країні ". 

На думку експерта, у партії "Удар" великі шанси добрати ще кілька відсотків, в тому числі за рахунок СН. 

 "Не впевнена, що ОТЗЖ ще підніметься, адже Київ пам'ятає - хто це.  Ну і у "євросолідарності", в принципі, досить сильні позиції в столиці, так що теж може додати ", - зазначає Тетяна Лупова. 

 "Притягли зайця за вуха"

Політтехнолог Олександр Теплюк, характеризуючи нову соціологію "Рейтингу" по Києву, звернув увагу на технології, за допомогою яких було зроблено дане соціологічне дослідження.

 "CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) - це методологія збору кількісної інформації за допомогою проведення телефонних інтерв'ю по чітко структурованої анкети.  Даний метод має як свої плюси, так і мінуси - і мінусів може бути набагато більше, - підкреслює експерт.  - Я думаю, більшість не завжди хочуть говорити з незнайомими людьми  телефоном, навіть якщо вони представляються соціологічною компанією".

Аналізуючи оприлюднені дані, Олександр Теплюк погодився з тим, що Кличко перемагає в другому турі будь-кого.  Інші цифри напередодні виборів більше схожі, за його словами, на притягання зайця за вуха.

 "По виборах в Києві на даний момент ясно тільки те, що Кличко домовився з СН, - вважає політтехнолог.  - Відмова йти під брендом ЄС або партії мерів нам дає чітке розуміння суті домовленостей: мер - Кличко, а депутати (більшість) - "Удар" + "Слуга народу" ... Чи може СН переламати ситуацію на свою користь?  Тут треба розуміти, що для них таке ця користь: мер, розпил бюджету або розвиток міста ... І від того, що вони, можливо, оберуть завтра, можуть помінятися і домовленості ".

Як повідомляв портал "Коментарі", партія мерів українських міст "Пропозиція" вирушила на парламентські вибори.  Про нові політичні амбіції політсили заявив мер Дніпра.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися