Шоумен Притула зібрався в мери: що думають експерти

Українські політологи оцінили шанси Сергія Притули зайняти крісло київського мера

Шоумен, ведучий Сергій Притула буде балотуватися в мери Києва від політичної партії "Голос". Про те, що спонукало партію "Голос" висунути кандидата без досвіду міського господарювання розповіли українські політологи.

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій вважає, що випадок Притули серйозно відрізняється від походу в політику Зеленського.

"Притула довгий час займався соціально значущими справами, в той час як Зеленський до свого походу в політику займався виключно своїми приватними питаннями, - пояснює експерт. - Притула вже знає, що таке наше суспільство, а не тільки чиїсь глядачі".

Крім того, підкреслює Олександр Палій, в ключові моменти нашої історії Притула реагував по іншому, ніж  Зеленський.

"Тому похід Притули в політику більш органічний. Він цілком може стати основним конкурентом Кличко. Якщо ми побачимо саме такий результат в Києві, що обидва головні кандидати є осудними, це буде означати великий крок вперед у зростанні та розумнішання суспільства", - резюмує політексперт.

"Голос відчаю"

Рішення "Голосу" висунути Притулу кандидатом в мери Києва - крок відчаю, вважає політичний консультант, технолог Андрій Бодров.

"Партія, вже обпікшись на висунутому і знову засунутому Вакарчуку, наступає на ті ж граблі. Чому? З моєї точки зору - це нерозуміння істинного завдання політичної партії. А саме - безпосередньої роботи з електоральними масами та лобіювання їх інтересів", - пояснює політконсультант.

На думку Андрія Бодрова, надихнувшись досвідом Зеленського, "Голос" робить ставку на "протягування" розкрученого персонажа, абсолютно ігноруючи відсутність у нього хоч скільки-небудь значимого досвіду адміністрування міського господарства.

Експерт пояснює: "Якщо президент - це символічна фігура, народний депутат - це колективна фігура, складана з персональних якостей і навичок 450 осіб, то мер - це господарник в чистому вигляді. Досвід Кличко вже продемонстрував ущербність підходу, при якому мера перетворюють в аватар декількох груп стейкхолдерів. Прихід Притули в крісло мера (що, з моєї точки зору, неможливо) в цьому плані - ще більш ризиковий сценарій. Адже за ним немає навіть тієї команди, що є за Кличка ".

Тому, резюмує Андрій Бодров, висування Притули - це не реальна боротьба за мерське крісло, а спроба утримати розповзається електоральне поле в передчутті дострокової парламентської кампанії.

"Притула не має відношення до міського господарства"

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін підкреслює: "Не можна говорити, що похід в політику медійних осіб - це тільки українська тенденція. Та ж американська кампанія вже відзначилася низкою заяв про такий намір. Наприклад, про це заявляв Каньє Уест - американський виконавець хіп-хопу, репер ".

На думку експерта, і без того відомі особи думають про похід в політику, сподіваючись перетворити свою популярність в політичний капітал. Але це далеко не всім вдається.

"Те, то вдалося Зеленському, зовсім не обов'язково станеться з іншими зірками шоу-бізнесу, - упевнений Олексій Якубін. - Зеленський роками асоціювався з політичним гумором. І голосували, в тому числі, за принципом - "раз жартує про це, значить розбирається". А в контексті з іншими це не спрацювало. Той же Винник не зміг провести аграріїв в Раду. А Вакарчук ледь зміг завести "Голос", але потім сам же фактично поховав рейтинг партії, склавши депутатський мандат ".

Політолог вважає висунення Притули від "Голосу" в мери Києва саме з кризою цієї партії - у зв'язку з відходом Вакарчука і нульовими рейтингами навіть в базових регіонах.

"Складно собі уявити, щоб Притула, який не має відношення до міської політики, міському господарству, який навіть не уродженець Києва - раптом складе гідну конкуренцію на виборах тим же Кличко, Пальчевському, Верещук, Кучеренко. Думаю, для "Голосу" головне за допомогою Притули як чарівної палички хоч кого-то протягнути до міськради. І це - стеля. Але конкуренти, будьте впевнені, нагадають про безславний відхід Вакарчука. І спроектують його на Притулу, змушуючи сприймати його участь в кампанії як щось несерйозне, тимчасове. З уже відомим фіналом ", - прогнозує Олексій Якубін.

Як повідомляв портал "Коментарі", чутки про те, що Сергій Притула збирається в мери Львова або Тернополя, так і залишилися просто чутками. На питання, чи буде він балотуватися в цих містах, шоумен відповів однозначно . Повертатися в своє рідне місто зі столиці він не має наміру.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися