Політолог пояснив, чому Венеціанська комісія «провалить» законопроєкт про столицю «Слуги народу»

Експерт прокоментував спроби обмежити повноваження мера Києва

Законопроєкт про столицю від "Слуги народу" провалиться спочатку у Верховній Раді, а потім у Венеціанській комісії, адже документ не має нічого спільного з законом і Конституцією. Про це заявив політолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці в Facebook.

"Автори проєкту дійшли до того, що намагаються позбавити мера права голосу на засіданні міської ради. Навряд чи законопроєкт пройде ВР. Але навіть якщо депутати будуть голосувати з закритими очима, спікер Разумков направить документ на розгляд Венеціанської комісії. Та, своєю чергою, документ розгорне, тому що він не має ніякого відношення до закону. Як і хороші весільні фотографи не мають ніякого відношення до знання законодавства ", - зазначив Голобуцький.

Він зазначив, що ОПУ намагається протягнути законопроєкт про столицю, на який Рада Європи вже дав негативний висновок через невідповідність Європейській хартії місцевого самоврядування.

"Два роки тому поспішний розгляд законопроєкту було елементом боротьби глави ОПУ Богдана з Кличком. Бліцкриг провалився. Хоча в той час "слуги" мали абсолютну моновладу, законопроєкт змогли прийняти лише в першому читанні. Спочатку з'явилися розгромні висновки Головного науково-експертного управління ВР. Згодом негативний висновок надав Рада Європи. Він зазначив у проєкті безліч невідповідностей Європейської хартії місцевого самоврядування. А Венеціанська комісія навіть не розглядала цей законопроєкт", - нагадав Голобуцький.

Раніше до другого читання законопроєкту № 2143-3 "Про столицю" подали понад 900 поправок. Низка законодавців і експертів його розкритикувала за спроби обмежити повноваження місцевого самоврядування.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися