Київське море затоплює Демидів: як вирішують проблему

Мешканці села в розпачі та планують перекривати дорогу

Внаслідок руйнування дамби Київського водосховища під час повномасштабного російського вторгнення вода продовжує затоплювати село Демидів, що під Києвом. Мешканці населеного пункту в розпачі та готові перекрити дорогу аби до їхніх проблем дослухались. Про ситуацію в селі розповіли під час телемарафону, передають "Коментарі".

Демидів постраждав в перші дні повномасштабного російського вторгнення в Україну. Тоді внаслідок руйнування дамби вода з Київського водосховища хлинула на село. За цей час рівень води знизився, її викачують кількома помпами, але цього замало. Місцеві мешканці побоюються, що до осені не зможуть висушити власні оселі та городи. Через розпач люди планують перекрити дорогу на в’їзді в Демидів.

У квітні рівень затоплення села Демидів був вище за людський зріст. Зараз воду відкачують, але тимчасова дамба Київського водосховища не витримує й вода знову повертається до осель місцевих мешканців. Вода зійшла майже з усіх постраждалих будинків у Демидові, але городи, погреби та криниці досі затоплені.

"Води питної немає. Ми набираємо воду або в родичів, або в друзів, бо у нас за хатою знаходиться скважина — вона повністю в воді. Було води багато-багато в машині, вже травичка росте", — сказала мешканка Демидова Тетяна Гурська.

Території навколо села Демидів також затоплені та мешканці не мають можливості вивести худобу на пасовища. Житель Демидова Володимир Артемчук каже, що для викачки води на помпи ДСНС надає 40 літрів пального на добу, ще іноді 20-30 літрів докуповує сільська громада. Велику воду, що хлинула з Київського моря на Демидів, зараз біля села стримує тимчасова піщана дамба, але таких потоків вона не витримує.

"Щоб ми ту воду перекачали й убрали з села, це потрібно, щоб ДСНС давали не менше 100 літрів на добу. З пустого в порожнє перекачуємо. Якщо за дамбою не понизити стовп води, не закрити шлюз на Київському водосховище, ця дамба скоро рухне", — вважає Артемчук.

В Київській обласній військовій адміністрації запевняють, що проблему з затопленням Демидова вирішують.

"Протягом двох-трьох тижнів будуть відремонтовані елементи дамби і відновимо людям нормальні умови для ведення свого господарства", — пообіцяв голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

Мешканці Демидова порахували, що від затоплення села постраждали майже сотня домогосподарств. Люди побоюються, що якщо до осені не відкачати воду з помешкань, а територію села не осушити, руйнувань не уникнути. Однак мешканці сподіваються, що якщо затоплений Демидів врятував Київ від потоку російських окупантів, то й посадовці зроблять все, щоб врятувати село від катастрофи.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що другий російський гелікоптер витягли з днища Київського водосховища. На березі в уламках бойової машини знайшли тіла двох російських військових. Детальніше про те, як витягували збитий Збройними Силами України ворожий гвинтокрил, дивіться у сюжеті МВС України.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Василий

27 червня 2022, 11:55

после последних событий на Укриане, у некоторых людей возникло желание пойти и снова проголосовать за Зеленского. Отличный мужик, все уничтожил...

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися