СБУ викрила масштабну схему розкрадання військової гуманітарки для Нацгвардії: подробиці

Схему організували засновник та керівник однієї зі столичних мереж магазинів

В Україні викрили й ліквідували шахрайську схему, пов'язану з гуманітарною допомогою. Організатори схеми спробували незаконно реалізувати близько 2 тисяч одиниць різноманітної військової амуніції, зокрема пластин для бронежилетів і шоломів, загальною сумою більше ніж 8 мільйонів гривень. Як повідомляють "Коментарі", таку заяву зробили в СБУ й ДБР. 

У повідомленнях зазначається, що організатори схеми - засновник і керівник київської мережі магазинів, яка спеціалізується на продажі товарів військового призначення, і директор київської комерційної структури.

"У квітні 2022 року підприємці звернулись до однієї зі столичних військових частин із пропозицією привезти для них безплатно бронепластини та захисні шоломи. Вони обіцяли закупити їх власним коштом за кордоном та передати військовим, як гуманітарну допомогу. Для цього комерсанти попросили надати підприємству сертифікат на ввезення відповідного товару, що дозволяло уникнути проходження митних формальностей та сплати митних платежів до державного бюджету", - повідомили в ДБР.

Коли підозрювані отримали відповідні сертифікати, вони завезли з Польщі до України 1,5 тисячі пластин для бронежилетів і 300 шоломів. Задекларована вартість товару на той момент складала понад 800 тисяч гривень. Однак, згідно з даними правоохоронних органів, ринкова вартість становить близько 8 мільйонів гривень.

"Надалі, замість того аби безоплатно передати товар військовим, підприємці запропонували керівництву частини укласти з ними договір купівлі-продажу та викупити шоломи та пластини за ринковою вартістю. Коли військові відмовили, підприємці почали тиснути на них. Водночас бронепластини та шоломи були виставлені на продаж через мережу власних магазинів", - йдеться в заяві ДБР.

21 липня слідчі ДБР провели санкціоновані обшуки на місцях проживання підозрюваних в організації схеми, у магазинах і на складах. Також було вилучено 120 тисяч незареєстрованих набоїв вогнепальної зброї.

"Власнику та керівнику торгової мережі повідомлено про підозру у продажі товарів (предметів) безоплатної допомоги, з метою отримання прибутку, вчиненому у значному розмірі, за попередньою змовою групою осіб, під час воєнного стану (ч. 3 ст. 201-2 КК України). Підозрюваним загрожує позбавлення волі до 7 років", - зазначили в ДБР.

Наразі підозрюваним обирають запобіжні заходи.

Як повідомляли раніше "Коментарі", що робити з гербом СРСР на щиті "Батьківщини-матері": результати опитування в "Дії". У "Дії" завершилося опитування щодо зміни символіки на монументі "Батьківщина-мати" у Києві. Згідно з результатами опитування, 85% відсотків громадян підтримують встановлення тризуба замість гербу СРСР. 9% респондентів підтримуть варіант просто зняти герб СРСР і не встановлювати нічого замість нього, тоді як 6% опитаних хочуть, щоб герб залишився на монументі без змін.

Читайте также