У Києві ошукали десятки іноземців на майже 3 млн грн: злочинці ошукували людей через інтернет

Оператори "call-центрів" виявляли своїх жертв на чеських онлайн-торговельних майданчиках

Спільно з чеськими правоохоронцями національна поліція Києва затримала осіб, які були членами злочинної організації. Ці зловмисники організували фішингові "call-центри" в столиці, де ошукали десятки іноземців, виманивши майже 2 млн чеських крон, що в еквіваленті становить майже 3 млн грн. У результаті спільної міжнародної операції було затримано трьох організаторів та п’ятьох активних учасників цієї організації.

Про це повідомляє столична поліція. 

Слідство встановило, що ця злочинна група втягнула в протиправну діяльність понад 40 осіб, які мешкали в різних регіонах України. Кожен з учасників мав чітко визначено сферу обов'язків. "Кодери", тобто фахівці з розробки комп'ютерних програм, відповідали за створення, оновлення, підтримку та вдосконалення телеграм-ботів та фішингових веб-ресурсів. Вони також забезпечували анонімність спільників в Інтернеті та надавали консультації з питань приховування злочинної діяльності.

Оператори "call-центрів" виявляли своїх жертв на чеських онлайн-торговельних майданчиках. Застосовуючи соціальну інженерію та заздалегідь розроблені "сценарії спілкування", шахраї переконували своїх співрозмовників перейти за фішинговими посиланнями для оплати товарів чи послуг.

Після того, як люди вводили платіжні дані, інформація ставала відомою фігурантам. Члени угруповання, так звані "вбівери", виводили гроші з рахунків власників на підконтрольні банківські картки або за допомогою "кодерів" конвертували їх у криптовалюту.

Проведено 29 обшуків на території Києва, а також областей: Дніпропетровської, Кіровоградської, Тернопільської, Полтавської та Чернігівської. У ході цих обшуків було вилучено близько 60 ноутбуків, комп'ютерну техніку, номери мобільних телефонів, на суму розміром 75 тис. доларів США, банківські картки, SIM-картки, 6 автомобілів та робочі записи.

Підозрюваним загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що у Києві затримали троє осіб, які брали участь в організованих злочинних групах. Вони наживалися на українцях, що шукали роботу за кордоном.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися