На Київщині зафіксували нові випадки африканської чуми свиней: де оголошено карантин

Які є загрози для людей

В Київській області зареєстрували нові випадки африканської чуми свиней. В особистих селянських господарствах мешканців с. Хоцьки Циблівської сільської територіальної громади Бориспільського району 11 та 13 жовтня зареєстрували захворювання. 

Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області.

Всю територію села Хоцьки оголосили епізоотичним вогнищем, тож запроваджено карантин щодо АЧС та затверджено План заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання африканської чуми свиней на території Циблівської та Ташанської сільських територіальних громад Бориспільського району Київської області.  До зони захисту увійшла територія Національного природного парку "Білоозерський". Слідкуватимуть за ситуаціює на території мисливських угідь Київського обласного мисливсько-рибальського виробничого об’єднання Київської обласної ради УТМР, Національного природного парку "Білоозерський" та населенні пункти Циблівської сільської територіальної громади Бориспільського району (с. Лецьки, с. Циблі, с. Пологи-Чобітки, с. Пологи-Яненки, с. Світанок) і Ташанської сільської територіальної громади Бориспільського району (с. Пологи-Вергуни, с. Тарасівка, с. Улянівка).

Яка загроза для людей

Африканська чума свиней – це захворювання, яке виникає у свиней і не стає загрозою для здоров’я людини. Однак небезпека цієї хвороби  призводить майже на 100% летальності серед тварин.

Віру може довго зберігатися в навколишньому середовищі, одязі, продуктах тваринного походження тощо. Це сприяє поширенню на більшому ступені через його контакт з людьми та іншими тваринами. Крім того, хвороба може передаватись через вживання продуктів харчування, отриманих від хворих тварин, таких як сало та м'ясо, а також через нашкірних паразитів і деяких комах, які живляться кров'ю. Вірус також може довго зберігатися на кормах, транспортних засобах, одягу та предметах догляду за тваринами.

"Коментарі" писали, що у Києві на території Солом’янського ландшафтного парку запровадили карантин у зв’язку з виявленням небезпечного шкідника дерев.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися