З Києва до Німеччини намагалися вивезти сотню цінних археологічних знахідок

Культурні та історичні цінності вилучено

Митники в Києві зупинили незаконну спробу вивезення до Німеччини сотень археологічних артефактів, які є цінними культурними та історичними знахідками. Серед них виявлені давні металеві зброя, інструменти та елементи одягу.

Про це повідомляє Київська митниця. Під час митного контролю двох міжнародних відправлень із Черкас та м. Ічня (Чернігівщина), митники виявили 101 предмет, які мали видимі ознаки стародавності. Ці предмети були надіслані особами з наміром вивезти їх за кордон. Митники надіслали ці артефакти на експертизу до Національного музею історії України для визначення їхньої культурної цінності та належності.

Як ідентифікували експерти, серед виявленого митниками - п’ятнадцять бронзових наконечників стріл від передскіфського до скіфського часів (VIII-V ст. до н.е.). До періоду ранньої та середньої бронзи (III-середина ІІ ст. до н.е.), належать чотири знаряддя праці – мідно-бронзові тесла. В давнину їх застосовували для видовбування корит, човнів-довбанок тощо.

В окремих міжнародних поштових відправленнях були 54 бронзові ремінні пряжки та їхні фрагменти, які датуються черняхівською культурою (III-початок V століття). Також в одному з відправлень були знайдені дев'ять залізних наконечників стріл, що належать до салтівської культури (VX століття). Експерти визначили п'ятнадцять інших предметів як залізні ножі, що належать до епохи Русі (X-XIII століття).

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що столичні митники вилучили з міжнародного поштового відправлення раритетні порцелянові скульптурки та колекцію документів ХІХ-ХХ століть.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися