На Київщині пенсіонерка померла від небезпечного інфекційного захворювання

Це перший летальний випадок за 2023 рік

У Київській області 73-річна жінка померла від дифтерії. 29 грудня 2023 року хвора була госпіталізовано до лікарні, проте її життя не вдалось врятувати через довготривале самолікування й ускладнення, що виникли внаслідок хвороби. Також з'ясовано, що у померлої відсутні щеплення.  

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я України.

Щеплення від дифтерії мають отримувати не тільки діти, але й дорослі – кожні 10 років. Вакцина проти дифтерії АДПм містить також протиправцевий компонент. За 11 місяців 2023 року, відповідно до Календаря профілактичних щеплень ревакцинацію від дифтерії отримало  лише 47,8% від запланованої кількості дорослих осіб, що є недостатнім. 

Щеплення вакциною АДПм є безкоштовними. Зверніться до вашого сімейного лікаря, перевірте свій вакцинальний та в разі необхідності вакцинуйтесь. 

Під час проведення епідрозслідування цього летального випадку вдалось встановити осіб, які контактували з померлою. Це 2 односельчан та 11 медичних працівників. Зараз за контактними встановлено медичне спостереження, відібрані зразки для лабораторного дослідження. Зазначимо, що це перший летальний випадок від дифтерії за 2023 рік.

Про захворювання

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту. Джерелом інфекції є хвора людина чи носій дифтерійної палички Corynebacterium diphtheriae, які виділяють токсигенні штами збудника.

"Коментарі" писали, що у Києві планують попередити спалах кору, подібний до того, що стався у 2018 році.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися