У Києві рятували дитину, яка проковтнула 20 магнітів

Всі магніти знаходились у різних частинах шлунково-кишкового тракту

У Києві врятували хлопчика, який проковтнув 20 магнітів іграшкового конструктора. Кожна година очікування могла погіршити стан пацієнта, тому консиліум лікарів вирішив провести невідкладне оперативне втручання.

Про це повідомляє НДСЛ "Охматдит".

До лікарні звернулися батьки дитини, що скаржилась на біль у животі. Після збору анамнезу та огляду спеціалісти відділення екстреної медичної допомоги направили хлопчика на інструментальне обстеження. Вже на першому рентген-знімку спеціалісти побачили наявність у травному каналі цілої групи сторонніх тіл, у яких вдалось впізнати магнітний конструктор. 20 магнітів знаходились у різних частинах шлунково-кишкового тракту, проте були зʼєднані між собою. 

Консиліумом лікарів було прийняте рішення про проведення невідкладного оперативного втручання, адже кожна година очікування могла погіршити стан пацієнта. Відмінність магнітів від інших сторонніх тіл, які можуть проковтнути діти, полягає у їх притягненні один до одного та защемленні тканин. Як наслідок, виникають зони некрозу (змертвіння), перфорації порожнистих органів, шлунково-кишкові непрохідності тощо, - йдеться в повідомленні. 

Медикам вдалося захопити перший магніт і витягти його разом із ланцюжком з 18 елементів конструктора. Проте один магніт залишився й спеціалісти не мали змоги видалити його ендоскопічно. Надалі за операційним столом почали працювати хірурги. Була виконана лапаротомія та ретельна ревізія органів черевної порожнини. Під час цього в дитини було виявлено 5 перфоративних отворів та останній елемент конструктора. Всі отвори були закрито, а магніт видалено.

Нагадаємо, в Охматдиті врятували життя 9-місячній пацієнтці. Унікальна трансплантація печінки з одномоментною корекцією життєзагрожуючої вади серця, яка тривала майже добу.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися