Небезпечний вантаж виявили та знищили в Києві (ФОТО)

Яку небезпеку несе виявлений регульований шкідливий організм

У Києві виявили небезпечний вантаж походженням з Королівства Нідерландів. Питання виникли до понад 12 тисяч штук рослин. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Головного управління Держпродспоживслужби в місті Києві.

До столичного управління фітосанітарної безпеки надійшло повідомлення про виявлення регульованого шкідливого організму – Xylella Fastidiosa Wells et al. – Бактеріозу винограду (хвороба Пірса) на саджанцях декоративних рослин листяних порід. Спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки отримали повідомлення від суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності з проханням провести контроль за знищенням вантажу.

Рішення про знищення вантажу ухвалив імпортер та погодив з органами контролю.


“Зауважимо, що наразі бактеріоз винограду відсутній в Україні. Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві наголошує, що своєчасне виявлення та недопущення проникнення й розповсюдження цього небезпечного патогену на території України є вкрай важливим для захисту насаджень та збереження потенціалу для виробництва садибного матеріалу плодових, декоративних та ягідних культур на експорт”, - йдеться у повідомленні служби.

Зазначається, що бактеріоз винограду - одне з найнебезпечніших бактеріальних захворювань винограду, воно передається у спадок і може занапастити рослину повністю. Ураження ще називають бактеріальним раком. Розпізнати його у початковій стадії складно через невеликий розмір ураження, це може бути невелика пухлина біля кореневої шийки розміром всього 0,5 сантиметра в діаметрі. Це невелике новоутворення спочатку пухке в середині, у міру зростання рослини пухлина теж росте, досягає значних розмірів і зрештою розривається і вивертається назовні.

Уражені бактеріальним раком рослини значно відстають у рості, ягоди на лозах не визрівають, залишаються дрібними та кислими, рослина починає чахнути та згодом гине.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що киян попередили про небезпечне захворювання.


Читайте также