Підліткам та батькам нагадали про кримінальну відповідальність: за що каратимуть

Яке покарання передбачається за підпал автомобілів військових

У Кіберполіції України попередили про небезпеку в інтернеті. Перш за все загроза стосується підлітків та їх батьків. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Національної поліції України. 

За даними кіберполіції, російські спецслужби вербують громадян України для вчинення диверсій, зокрема - підпалів автомобілів українських військовослужбовців. За вчинення протиправних дій ворог обіцяє винагороду.

“Поліцейські разом з колегами з інших правоохоронних органів встановлюють виконавців і замовників таких злочинів”, - йдеться у повідомленні поліції. Так, у червні поліцейські спільно з СБУ викрили схему російських спецслужб з вербування підлітків для вчинення диверсій. Юнаків віком від 13 до 18 років, яких Росія втягнула в злочинну діяльність, затримано. Тепер їм загрожує покарання до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

Виявляють та затримують підлітків, яких підозрюють у причетності до спалення автомобілів військових, у різних областях України. 

У кіберполіції радять батькам поговорити з дітьми та попередити про загрозу, цікавитися колом знайомих дітей.

Підліткам у кіберполіції порадили обачно спілкуватися з незнайомцями в мережі, а при отриманні пропозицій скоєння диверсій за гроші – повідомте поліцію за номером 102 або заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції. 

Також у поліції попередили, що вказані злочини можуть бути кваліфіковані відповідно до деяких статей Кримінального кодексу України, за які передбачені суворі покарання — до довічного позбавлення волі, зокрема, за статтями:

  • ст. 111 (Державна зрада), карається позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна;

  • ст. 113 (Диверсія, вчинена в умовах воєнного стану), карається позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна;

  • ч. 2 ст. 194 (Умисне знищення або пошкодження майна), карається до десяти років позбавлення волі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що мешканці сусідньої області підпалили військові автомобілі у столиці.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися